Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Mistrzowie Smaku 2018, powiat pucki: Bartosz Warmowski, kucharz Zatoki Smaków w Jastarni (GDA.178) | ZDJĘCIA

Róża Perszon
Współtworzył kuchnię Zatoki Smaków, a ulubiony produkt wcale nie jest tak oczywisty. Bartosz Warmowski - kucharz, który nie wypuszcza do gości nic, czego nie jest pewny jest kandydatem do tytułu Mistrzowie Smaku 2018. Aby oddać na niego głos, należy wysłać SMS o treści GDA.178 pod 72355 (koszt: 2,46 zł z VAT).

Mistrzowie Smaku 2018 w powiecie puckim. O tym, że kuchnia to nie przelewki i wielkim znaczeniu... jajka opowiada Bartosz Warmowski, kucharz Zatoki Smaków w Jastarni.

Skąd pasja do gotowania i jak rozwijała się Pana przygoda kulinarna?

To chyba dar od Boga, jak większość moich rówieśników udałem się do szkoły gastronomicznej, bo gotowanie to od zawsze coś, co mi się podobało. Nie wiedziałem jednak, że moja kariera tak dynamicznie się rozwinie. Od 2005 roku miałem przyjemność gotować w jednej z lepszych restauracji w Sopocie – Willa Sedan, tam nauczyłem się wielu pożytecznych rzeczy i zostałem zaproszony do współpracy przez Artura Moroza. Dalej moja kariera rozwinęła się lawinowo.

MISTRZOWIE SMAKU 2018:

Jak Pan podchodzi do swojej pracy?
Jeżeli gotujemy, to nie robi się tego z książki kucharskiej, to musi płynąć z naszej pasji. Tak jak będziemy traktowali nasze produkty, tak i one będą nam się odwdzięczać. Zawsze doskonale wiem co podaję swoim gościom i nigdy ich nie okłamuję. Jeżeli ktoś mi powie, że podaje świeże ryby przez cały rok to dla mnie kłamstwo, wiadomo, że nie wszystkie ryby są dostępne o każdej porze, tak też tłumaczę gościom. Pilnuję również, aby kelnerzy, którzy niosą moje dania, wiedzieli o nich wszystko, bo podają moją ciężką prace.

Ulubione danie szefa kuchni?
Każde kolejny, które zrobię lepiej. Staram się doskonalić w tym co robię. Ale jeżeli mówimy o konkretnym produkcie to zdecydowanie jajko, tak po prostu. Jajko jest o tyle wdzięczne, że można je przygotować na wiele różnych sposobów. Sam Augusto Escoffier spisał w swojej książce 546 przepisów na potrawy przygotowane właśnie z tego surowca. To w prostocie tkwi sekret.

Czy restauracja zatoka smaków to miejsce, do którego pan dążył czy plany na przyszłość są inne?
W Zatoce Smaków jestem od samego początku jej powstania, będzie już 5 lat mojej działalności tutaj. Można powiedzieć, że to miejsce to moje dziecko, które wspólnie wychowujemy. To ja miałem wpływ na dania, które były wprowadzone do karty. Teraz myślę, że to odpowiednie miejsce dla mnie. Czuje, że zdążyłem się tutaj zaaklimatyzować ale jak wiadomo, niezbadane są wyroki boskie, jeżeli przyjdzie mi pracować w innym miejscu – nie boje się wyzwań.

Kto jest dla Pana wzorem do naśladowania?
Myślę, że nie ma konkretnej osoby, który by mnie inspirowała. Uwielbiam za to różnego rodzaju eventy kulinarne, na których mam możliwość spotkania z innymi szefami kuchni. To bardzo buduje kulturę pracy i pozwala się wielu rzeczy nauczyć.

Bartosz Warmowski, kucharz Restauracji Zatoka Smaku w Jastarni. Aby zagłosować, wyślij SMS o treści: GDA.178 pod numer 72355 (koszt to 2,46 zł z VAT). Głosowanie trwa do 31 lipca do godz. 22.


Smakosz 2015. Oto zwycięzcy z powiatu kościerskiego:

źródło: Dziennik Bałtycki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo

Materiał oryginalny: Mistrzowie Smaku 2018, powiat pucki: Bartosz Warmowski, kucharz Zatoki Smaków w Jastarni (GDA.178) | ZDJĘCIA - Puck Nasze Miasto

Wróć na puck.naszemiasto.pl Nasze Miasto