Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Mistrzowie Smaku 2018, powiat pucki - Kucharz Roku: Patryk Galewski, Tawerna Strand, Puck (GDA.173) | ZDJĘCIA

Róża Perszon
Spotkanie z ks. Janem Kaczkowskim, Puckie Hospicjum a dziś Tawerna Strand w Pucku. Taką kucharską drogę przeszedł Patryk Galewski z Tawerny Strand w Pucku - aktualny lider kategorii Kucharz Roku 2018 w plebiscycie Mistrzowie Smaku 2018, powiat pucki.

Patryk Galewski z Tawerny Strand w Pucku jest zdecydowanym liderem kategorii Mistrzowie Smaku - Kucharz Roku 2018 (powiat pucki). Jak zaczęła się jego przygoda z gotowanie, smażeniem i wymyślaniem potraw?

Aby oddać głos na Patryka Galewskiego z Tawerny Strand w Pucku, który bierze udział w naszym plebiscycie Mistrzowie Smaku 2018, powiat pucki wystarczy wysłać SMS pod nr 72355 o treści GDA.173

- Jak długo gotujesz?
- Sam pomysł żeby zająć się gotowaniem pojawił się tak naprawdę sam z siebie. Tego się nie wybiera. To miłość do gotowania sprawiła, że jestem teraz kucharzem. Jak wiadomo, życie pisze różne scenariusze, ja jednak swoją przygodę z gotowaniem rozpocząłem dość późno. Wszystko zaczęło się w Puckim Hospicjum. Ksiądz Jan Kaczkowski dał mi szansę, bym w hospicyjnej kuchni rozwinąć mógł swoją pasję, czyli gotowanie. Dalej sprawy potoczyły się bardzo szybko.

SPRAWDŹ:

- Jak się znalazłeś w Strandzie? To bardzo znane miejsce w Pucku – odnajdujesz się w nim?
- Przez długi czas dokształcałem się i uczyłem nowych technik. W Tawernie Strand pracuję pod skrzydłami profesjonalisty: Macieja Kusy i miałem to szczęście, że jestem tu w zasadzie od samego początku. Puck to świetne miejsce do rozwoju, więc tym bardziej się cieszę, że to właśnie tu przyszło mi kontynuować swoją pasję do gotowania. Bo to niewątpliwie pasja! Wielokrotnie powtarzam, że praca na tym stanowisku, to głownie uczciwość względem gości. Od samego początku do serwisu – wiemy na jakich produktach pracujemy i co najważniejsze, robimy to z przyjemnością i uśmiechem.

ZOBACZ TEŻ:

- W jakich daniach się najlepiej odnajdujesz? Co w kuchni sprawia Ci największą przyjemność?
- Samo gotowanie jest już wielką przyjemnością! Nie mam jednego, obranego kierunku, ani ulubionych czynności w pracy. Kocham wszystko to, co robię w kuchni, począwszy od obierania warzyw. Już sam proces przygotowania dania jest dla mnie fascynujący. To w końcu nie rzemiosło, a sztuka artystyczna. Wiąże się więc z wiecznym odkrywaniem, smakowaniem i wymyślaniem czegoś nowego.

- Jest coś, co zajadasz na zapleczu ze smakiem?
- Jestem mięsożercą, zdecydowanie! Uwielbiam mięso, zwłaszcza czerwone. Pod każdą postacią. Do tego dobre piwo. Staram się jednak odkrywać nowe smaki i się przy tym nie ograniczam.

- Tawerna Strand w Pucku to twoja wymarzona kuchnia? Czy poszukujesz czegoś innego?
- Pucki Strand to miejsce, które mogę współtworzyć, być częścią wspaniałego zespołu od samego początku powstania restauracji. Jestem pewny, że to początek mojej kulinarnej drogi.


Francuskie śniadanie Maliki. Słodkości i dobra kawa

wideo: Dzień Dobry TVN/x-news

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo
Wróć na puck.naszemiasto.pl Nasze Miasto