Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Mistrzowie Smaku 2018, powiat pucki: Patrycja Jędrzejczyk, Kemping Solar, Chałupy (SMS pod nr 72355 o treści GDB.98)

Róża Perszon
Patrycja Jędrzejczyk z Kempingu Solar w Chałupach (SMS pod nr 72355 o treści GDB.98) to kandydatka do tytułu kelnerki roku w naszym plebiscycie Mistrzowie Smaku 2018, powiatu puckiego. Jak wygląda praca kelnerki na Półwyspie Helskim? Nie ma czasu na nudę!

Patrycja Jędrzejczyk - Kemping Solar, Chałupy jest w ścisłej czołówce kelnerskiej kategorii najsmaczniejszego plebiscytu Pomorza - Mistrzowie Smaku 2018.

- Kelnerka na kempingu? Czym charakteryzuje się punkt, w którym pracujesz?
- Pracuję tutaj w restauracji, jednak nie takiej zwyczajnej. Z wyjątkiem polskich, pysznych dań mamy również pizze i wiele innych propozycji. W tym lokalu jestem od 2011 roku, zdążyłam już poznać mnóstwo ludzi i zakochać się w tym miejscu i otoczeniu.

Aby oddać głos na Patrycję Jędrzejczyk z Kempingu Solar w Chałupach, która bierze udział w naszym plebiscycie Mistrzowie Smaku 2018, powiat pucki wystarczy wysłać SMS pod nr 72355 o treści GDB.98

- Bycie kelnerem na Półwyspie Helskim przynosi z pewnością wiele frajdy, czuć sezonowy klimat. Czy nie ucieka przez to profesjonalizm?
- Trochę jest w tym racji. Przez to, że tak długo już tu pracuję, wydaje mi się, że nie ma u nas sztywnej atmosfery. To duży atut tego miejsca, bo sądzę, że właśnie tak powinno być w każdej knajpie. Wiadomo jednak, że trzeba zachowywać się tak jak na kelnera przystało, zatem staramy się być profesjonalistami. Mamy mnóstwo swoich stałych gości, dzięki którym praca ta jest jeszcze bardziej przyjemna.

ZOBACZ TEŻ:

- Ciężko chyba mówić o przyjemności z pracy w gastronomii – zwłaszcza w okresie sezonowym w powiecie puckim?
- To prawda. Bywa tak, że jesteśmy w pracy nawet po kilkanaście godzin na dobę. Wtedy każdego dopada zmęczenie, uśmiech jednak na twarzy pozostaje. Wiele rzeczy wynagradza nam ten wysiłek, i nie myślę tylko o finansach. Jestem po szkole gastronomicznej, więc wiem na czym ten zawód polega i jak należy do niego podchodzi. Jednym słowy wiedziałam na co się piszę.

- Masz jakieś kelnerskie rady dla początkujących?
- Każdy kelner jest inny, wszystko zatem zależy od jego podejścia. W tej pracy zdążają się różne sytuacje, ale nie może nas to odstraszyć. Jeżeli jesteśmy mili dla naszych gości, oni odwdzięczają się tym samym. Nieczęsto zdarza się żeby ktoś był w stosunku do mnie nieuprzejmy. Każdego można na swój sposób „podejść”.

SPRAWDŹ:

- Czy praca kelnera to zawód na stałe?
Ciężko w tym przypadku mówić o zawodzie na lata. Wiadomo, że nie ma zbyt wielu kelnerek z emeryturą. Przyjeżdżam tutaj co sezon i przez parę miesięcy trudnię się tym zawodem na Półwyspie Helskim czerpiąc z tego niebywałą przyjemność. Kiedy wracam w końcu do swojego rodzinnego miasta i tam nadarza mi się okazja, żeby dorobić trochę w ten sposób – nie zastanawiam się długo. W przyszłości jednak planuję otworzyć własny biznes z rodziną. Znam w końcu tę branżę od podstaw.


Rosyjskie bliny, czy amerykańskie pancakes? Specjalne menu "Trumputin" w helsińskim bistro

wideo: RUPTLY/x-news

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo
Wróć na puck.naszemiasto.pl Nasze Miasto