Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Zobacz najlepsze pizzerie na Helu. Gdzie wybrać się na pizzę w maju 2024?

Redakcja Strony Kuchni
Redakcja Strony Kuchni
Pizzerie, które warto odwiedzić na Helu
Pizzerie, które warto odwiedzić na Helu Vima
Zobacz gdzie możesz zjeść najlepszą pizzę na Helu. Jest to niewątpliwie ulubione danie milionów ludzi na całym świecie. Niemal każdy miał okazję spróbować jej choć raz w życiu, a wiele osób nie wyobraża sobie bez niej życia. Sprawdź, gdzie oraz jakie rodzaje pizzy znajdziesz w pizzeriach na Helu. Odwiedź katalog firm i wybierz ulubioną.

Jaką pizzę możesz zjeść w pizzeriach na Helu?

Pizza neapolitańska

Pizza neapolitańska wykonywa jest z leżakującego, wyrośniętego ciasta. Proces dojrzewania trwa od 24 do 48 godzin. Do jego wyrobienia potrzeba odrobiny drożdży, wody, mąki. Placki formuje się w taki sposób, aby wypchnąć powietrze na boki, przez co po wypieku są one bardziej puszyste. Przy wyrabianiu trzeba pamiętać, by grubość ciasta nie miała więcej niż 3 mm. Wypiek trwa 60-90 sekund, odbywa się on w piecu rzemieślniczym, w temperaturze powyżej 450 stopni.

Dodatki, jakie na niej spotkamy to sos pomidorowy z prawdziwych włoskich pomidorów z San Marzano, ser mozzarella fior di latte i świeża bazylia. Jako dopełnienie smaku całość skrapia się najwyższej jakości oliwą z oliwek.

Z pewnością spotkasz ją w pizzeriach na Helu. Wart uwagi jest fakt, że ten rodzaj pizzy został wpisany w 2017 roku na Listę Światowego Niematerialnego Dziedzictwa UNESCO.

To warto wiedzieć

Pizza sycylijska

Pizza sycylijska występuje w postaci puszystego, wyrośniętego placka. Pierwotnie był to posiłek robotników. Zazwyczaj nie zawiera sosu pomidorowego, choć czasami jest on dodawany. Posiada takie dodatki, jak: cebula, karczochy, filety z sardeli, ser, pesto, oregano, które zapieka się w cieście. Zobacz, w których pizzeriach na Helu jest podawana.

Jeśli nie widzisz tu swojej ulubionej pizzerii na Helu, daj znać właścicielowi, że może ją dodać do katalogu firm.

Szukasz dalej? Kliknij i przeglądaj wszystkie pizzerie na Helu

katalog firm

Dużo kupujesz ale nie lubisz przepłacać? Sprawdź kody rabatowe EMPIK oraz promocje i zniżki w innych sklepach online!

Te rzeczy mogą się przydać w Twojej kuchni

Materiały promocyjne partnera

Jak powstała pizza?

Pizza i jej początki pochodzą z Neapolu i sięgają XVIII wieku. W tym czasie otwierano pierwsze pizzerie, dostępne dla każdego, w których podawano płaskie, drożdżowe placki z sosem pomidorowym, serem i ziołami. Danie to szczególnie przypadło do gustu królowi Ferdynandowi I, który jeszcze bardziej je spopularyzował. Następca wprowadził pizzę na dwór.

Legenda głosi, iż pizza Margherita związana jest z imieniem królowej Małgorzaty Sabaudzkiej. W 1889 roku szef kuchni jednej z pizzerii podał jej nowość, pizzę z dodatkiem mozzarelli. Królowa była nią zachwycona i od tego momentu tak zaczęto ją nazywać.

Popularność tego dania ograniczona była jedynie do Neapolu. Jednak kiedy pod koniec XIX wieku migracja zarobkowa do Ameryki znacznie się rozwinęła, robotnicy przenieśli ją również za ocean. W Nowym Jorku pierwsza pizzeria powstała w 1905 roku. W pozostałych częściach Włoch do mody pizza wkroczyła dopiero po II wojnie światowej. Stamtąd właśnie w 1974 roku przybył do nas pomysł otwarcia pierwszej pizzerii w Polsce.

W dzisiejszych czasach to niezwykle popularne miejsce, do którego wybieramy się w wolnym czasie, w przerwie na lunch. Może masz swoją ulubioną pizzerię na Helu. Jeśli nie, to wybierz z katalogu jedną z nich i przekonaj się, czy warto polecić ją innym.

Okazje
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Sałatka ze świeżego szpinaku

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na hel.naszemiasto.pl Nasze Miasto