Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

ZSP Kłanino wygrywa Ogólnopolską Sztafetę Kulinarną na Gastro-Expo | ZDJĘCIA

P.
ZSP Kłanino - wygrana na Gastro-Expo 2015
ZSP Kłanino - wygrana na Gastro-Expo 2015 ZSP Kłanino
ZSP Kłanino triumfuje na Targach Gastro-Expo Gdańsk 2015. Trzyosobowa ekipa - Barbara Orzeł, Karolina Lindstädt, Natalia Hinz, którą przygotował szef Artur Szymański - zwyciężyły w Ogólnopolskiej Sztafecie Kulinarnej.

Dyrekcja i nauczyciele z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych im. Stanisława Staszica w Kłaninie dumne ze swoich uczennic, które zwyciężyły w Ogólnopolskiej Sztafecie Kulinarnej, konkursie rozgrywanym podczas Targów Gastro-Expo Gdańsk 2015.

ZOBACZ TEŻ:

ZSP Kłanino na Gastro-Expo Gdańsk 2015 reprezentowały trzy uczennice: Barbara Orzeł z klasy drugiej (Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych w ZSP Kłanino), Karolina Lindstädt z kl. drugiej (ZSZ w ZSP Kłanino) w zawodzie kucharz i Natalia Hinz z kl. trzeciej (Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych w ZSP Kłanino).
- Dziewczyny zostały solidnie przygotowane do konkursu przez Artura Szymańskiego, znakomitego szefa kuchni Restauracji Rzeka Smaków w Redzie, który w naszej szkole pełni funkcję nauczyciela zawodu - podkreślają w ZSP Kłanino.

BĄDŹ NA BIEŻĄCO. Polub nas na Facebooku!

Zadaniem konkursowym było przygotowanie czterech porcji przystawki, dania głównego i deseru w czasie 2,5 godziny w systemie jeden uczestnik po drugim. Uczennice pod okiem szefa Artura Szymańskiego opracowały recepturę na przystawkę pod nazwą Dorsz na konfitowanym maśle na pesto pistacjowo-miętowym z pudrem z oleju pistacjowego z wątróbką i czipsem ze skóry dorsza. Śledź marynowany z occie jabłkowym z jabłkiem w soku z pomarańczy z jadalną gąbką ze szpinaku i dipem z pieczonych buraków.

Danie główne stanowiła Polędwica wołowa odpoczywająca na palonym sianie z pure z topinamburu, puszystym sosem z czosnku niedźwiedziego z chrupiącą wiosenną sałatką, a na deser Sorbet wiśniowy z chipsem, paloną czekoladą, galaretką pomarańczową z melisą, sosem chili z pomarańczą oraz ganachem z białej czekolady.

Potrawy oceniało jury pod przewodnictwem prezesa Stowarzyszenia Kucharzy Polskich**Krzysztofa Szulborskiego**.

Znawcy najwyżej ocenili efekty pracy Basi Orzeł, Karoliny Lindstädt i Natalii Hinz doceniając ich perfekcjonizm w przygotowaniu mise en place, dobór surowców, profesjonalną organizację pracy i - co najważniejsze - smak, wygląd i ogólne wrażenie estetyczne wykonanej potrawy.
- Jesteśmy niezmiernie dumni z tego, że dziewczyny tak pięknie wywalczyły pierwsze miejsce pokonując swoich rywali - podkreśla Ewa Szymańska z ZSP Kłanino. - A konkurencja była bardzo mocna i to z całej Polski.

od 12 lat
Wideo

echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na puck.naszemiasto.pl Nasze Miasto