Po raz drugi w powiecie puckim promowano regionalne produkty, a przy okazji też wino znad niemieckiej Mozeli. Wszystko odbyło się w Mechelinkach podczas 2. edycji Festiwalu Ryby i Wina.
- Impreza była okazją do promocji 23 zarejestrowanych na terenie powiatu puckiego produktów tradycyjnych - w tym m.in. dań z ryb morskich - wyliczają urzędnicy Starostwa Powiatowego w Pucku. - A także promocji win mozelskich przywiezionych przez naszych partnerów z powiatu Trier-Saarburg.
W Mechelinkach zrobiło się bardzo partnersko, bo prócz Niemców nad Zatoką Pucka zjawili się też przyjaciele powiatu puckiego z litewskiego Skuodas oraz z Gliwic oraz delegacja z niemieckiego Calw.
Dwudniowy Festiwal Ryby i Wina (2019) otwarty dla publiczności był w niedzielę. Wszystko zaczęło się na molo w Mechelinkach od prezentacji połowu ryb przez naszych rybaków.
- Swoje umiejętności zaprezentowali mistrzowie kuchni: Krzysztof Szulborski oraz Andrzej Ławniczak - wyliczają organizatorzy.
To była też świetna okazja, by kulinarną sprawnością mogli popisać się też uczniowie z klas gastronomicznych szkół w powiecie puckim. W Mechelinkach zadbano też o gastronomiczne ciekawostki: pokaz wędzenia, stoiska z serami, miodami, chlebem i rękodzieło prezentowane przez wystawców polskich, czeskich i niemieckich.
Dla smakoszy byłą okazja do poczęstunku winami znad Mozeli, czy tego produkowanego w winnicy Nawrot w Mechelinkach.
O stronę muzyczną drugiego dnia festiwalu zadbał zespół Deadly Plants.
Organizatorami II Festiwalu Ryby i Wina byli: Powiat Pucki oraz Stowarzyszenie Turystyczne „Kaszuby Północne” Lokalna Organizacja Turystyczna.
9 ulubionych miejsc kleszczy w ciele
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?