Anna Daniluk
redaktorka online serwisu stronakuchni.plPortal i.pl
858 materiałów
Jestem absolwentką dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Katolickim Uniwersytecie Lubelskim. W swojej pracy zajmuję się tematyką kulinarną. Interesuje mnie tematyka dotycząca żywności, jedzenia i gotowania w ujęciu szerokim. Moje artykuły dotyczą najświeższych wydarzeń związanych z jedzeniem i gotowaniem, ale też sięgam po stare receptury Lucyny Ćwierczakiewiczowej. Opisuje wydarzenia w ujęciu life style'owym, a także ciekawostki lokalne, które mogą zainteresować czytelników w całej Polsce.
Tematy, do których często wracam w swojej pracy to:
- przepisy ze starych i nowych książek kucharskich,
- rozmowy z inspirującymi ludźmi związanymi z gastronomią i kulinariami (ozi kimchi, Magdalena Tomaszewska - Bolałek o kulinarnych Oscarach, Bianca Mozzarella)
- jedzenie w popkulturze (szczególnie w filmach i serialach np.:
„Emily w Paryżu”,„Stranger Things”, śladami seriali), - wątki spożywcze i kulinarne w PRL-u (zagrycha w PRL-u, produkty, które nie przetrwały PRL-u).
Od kiedy pracuję w serwisie Strona Kuchni?
W stronakuchni.pl pracuję od 2021 roku. Wcześniej także byłam związana z dziennikarstwem kulinarnym. Pracowałam dla magazynów i serwisów kulinarnych. Pisałam o jedzeniu i kulinariach w ujęciu lifestyle’owym i poradnikowym.
O mnie
Tematyka kulinarna jest mi na tyle bliska, że moje obie prace dyplomowe poświęciłam pragmatyce językowej na przykładzie metafory kulinarnej. Pracę magisterską doprecyzowałam pisząc o jedzeniu i kulinariach wykorzystywanych w tekstach polskich piosenek po 1989 roku.
W wolnej chwili lubię oglądać filmy i seriale. Często sięgam po produkcje dokumentalne. Nie zawsze muszą dotyczyć jedzenia. Szczególnie zwracam uwagę na jedzenie i jego znaczenie w tekstach polskich piosenek. Lubię czytać książki. Szczególnie sięgam po powieści z XIX wieku, reportaże i powieści obyczajowe.
Jeśli masz temat, napisz do mnie: [email protected]
Smakosze wybrali najlepsze restauracje w Polsce. Zobacz, gdzie warto zjeść podróżując
Wielu z nas szuka posiłków, które można szybko zjeść na mieście i przy tym smacznie się posilić. Jeden z popularnych portali dla smakoszy zrobił plebiscyt w...
Ostatni nadworny szef kuchni Hochbergów na Zamku Książ i jego niezwykłe zdjęcia
Louis Hardouin to nadworny szef kuchni, który wprowadził nowoczesną, wykwintną sztukę gotowania na salony. Francuz miał jednak jeszcze inny talent, z powodu...
Pączki od Magdy Gessler jeszcze droższe niż rok temu. Cena powala!
Tłusty czwartek 2022 przypada 24 lutego. Jednak cukiernie i piekarnie już w styczniu sprzedają pączki i faworki. Specjały od Magdy Gessler co roku budzą dużo...
Kolacja z rekinem lub posiłek na wysokości. Zobacz najbardziej wyjątkowe restauracje
Coraz więcej restauracji poza znakomitym jedzeniem przykuwa uwagę wyjątkowym usytuowaniem lub misją, z jaką tworzą menu. Kolacja w towarzystwie żółwia, a może...
Blacha ciasta za 10 złotych. Agata Stankiewicz „Sugarlady” robi ciasto inflacyjne
Agata Stankiewicz to współautorka książek kulinarnych i współprowadząca program „Dziewczyny z wypiekami”. Na swoim kanale na Youtube „Sugarlady” zamieszcza...
Syn Davida Beckhama prowadzi program kulinarny. Jak wychodzi mu gotowanie?
Brooklyn Beckham to najstarszy syn znanego piłkarza Davida i popularnej piosenkarki Victorii. Latorośl małżeństwa spróbowała swoich sił jako gospodarz programu...
Roślinna kuchnia miłości. Mamy przepisy na walentynkową kolację
Nie macie pomysłu na walentynki 2022? Kolacja dla ukochanej osoby będzie idealnym prezentem. Szczególnie, jeśli sami ją przygotujecie. Mamy dla Was wegańskie,...
Kawa w Lajkoniku, dancing w Adrii. Tych, słynnych restauracji Warszawy już nie ma
W Lajkoniku spotykali się poeci i dziennikarze, w Adrii można było potańczyć na dancingu, a Leopold Tyrmand zaglądał do restauracji Rarytas. Tak dawniej...
Takie pączki smażyły nasze babcie!
Szukasz tradycyjnego przepisu na pyszne pączki na karnawał lub tłusty czwartek? Z pomocą przychodzi książka kucharska z 1879 r. pt. „Jedyne praktyczne przepisy...
Sery od serca. Polsko-włoska para serwuje wyjątkowe sery w Polsce
Kaja Przygońska i Francesco Micaletti to polsko-włoski duet, który przyrządza w Warszawie mozzarelle i inne włoskie sery. W niesamowity sposób łączą to, co...