W skrócie
Mam dla ciebie mój ulubiony przepis na walentynkowy deser z mascarpone. Kiedy zjadłam go pierwszy raz, nie mogłam uwierzyć, że zawiera tylko cztery składniki i robi się go błyskawicznie. Z łatwością wykonasz go nawet na ostatnią chwilę. Mimo tego, że do mascarpone dodaje się kajmak, ten deser na walentynki wcale nie jest za słodki. A wszystko dzięki kwaskowatym owocom. Zimą użyj po prostu mrożonych owoców, które pasują tu idealnie. Najczęściej sięgam po porzeczki, ale równie dobrze sprawdzą się maliny czy wiśnie. Jeśli wyjdzie ci więcej niż dwie porcje, po prostu zrób kilka deserów. Przecież możecie zajadać się nimi nawet następnego dnia po walentynkach.
Deser z mascarpone na walentynki
Czas przygotowania: 15 minut przygotowanie + 60 minut chłodzenie
Porcja: 2 osoby
Poziom trudności: łatwe
Składniki:
- szklanka mascarpone,
- pół szklanki masy kajmakowej lub krówkowej,
- 6 biszkoptów lub innych ciasteczek,
- szklanka mrożonych owoców (porzeczki, maliny, wiśnie).
Polecam także: Bardzo wilgotne ciasto z jabłkami i zaskakującym składnikiem
Jak przygotować walentynkowy deser z mascarpone?
- Mascarpone zblendowałam z kajmakiem, ale możesz je także dokładnie wymieszać łyżką.
- Połamałam biszkopty i ułożyłam je na dnie szklanek.
- Na biszkopty położyłam krem z mascarpone, a na to owoce.
- Ułożyłam kolejne warstwy biszkoptów, mascarpone i owoców.
- Wstawiłam deser na godzinę do lodówki.
Ciasto ucierane z wiśniami
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?