Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Cebula w kuchni i jej właściwości. Dlaczego warto jeść cebulę. Żółta czy czerwona? Skąd bierze się szczypiorek

Maja Czech
Maja Czech
Każda mama i babcia dobrze już to wie - cebula jest prawdziwą bombą zdrowia. Nie każdy jednak zdaje sobie sprawę z tego, jakie dokładnie właściwości ma w sobie to warzywo i ile dolegliwości może załagodzić. Jaką cebulę wybrać, na co pomaga i czy można ją jeść codziennie? Odpowiadamy!

Spis treści

Cebula czerwona czy biała - którą wybrać?

Niezależnie od rodzaju cebuli, który wybierzemy - będą one miały podobne właściwości. Każda z nich jest zdrowym warzywem, jednak jedna odmiana została w ostatnich badaniach uznana za przynoszącą najwięcej zdrowotnych benefitów. Chodzi o cebulę czerwoną, która ma zawierać aż dwa razy więcej przeciwutleniaczy, niż pozostałe odmiany.

Jeżeli chodzi o smak, to najostrzejszy ma zdecydowanie zwykła, biała cebula. To właśnie ją zazwyczaj wybiera się do gotowanych i smażonych dań - traci ona swoją intensywność pod wpływem obróbki termicznej i nabiera słodkiego posmaku.

Cebula czerwona jest nieco łagodniejsza i słodsza. Dlatego właśnie to raczej tę odmianę wybiera się wtedy, kiedy musimy podać cebulę na surowo - np. w sałatkach i przystawkach.

Szalotka - do czego używać?

Nieco rzadziej wykorzystywany rodzaj cebuli to szalotka. Od zwykłej cebuli różni się tym, że jest o wiele drobniejsza i lekko "czosnkowa" w smaku. Szalotka będzie doskonała do twarożków i sosów.

Jest łatwiej trawiona przez organizm, niż cebula biała. Jest również niskokaloryczna i bardzo zdrowa - zawiera witaminy A, B i E. Podobnie, jak pozostałe odmiany, działa bakteriobójczo i przeciwzapalnie.

Cebula dymka a szczypiorek

Na cebulę dymkę często mówi się też "zielona cebulka". Prawdopodobnie ze względu na to, że właśnie z niej wyrastają z niej młode kępki szczypiorku. Dymka ma silne działanie przeciwnowotworowe, jest też bogata w antyoksydanty. Jest niskokaloryczna i lekkostrawna.

Jej smak jest o wiele delikatniejszy, niż smak cebuli białej - w kuchni spełni podobne zadanie, co szalotka. Nada się do serwowania na surowo - np. na kanapce.

Cebula tradycyjna - właściwości

Jakie właściwości ma tradycyjna, biała cebula? To prawdziwa bomba zdrowia! Otwórz galerię i sprawdź.

Dziennik Bałtycki TV

od 16 lat

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo
Wróć na puck.naszemiasto.pl Nasze Miasto