Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
3 z 8
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Szparagi są najlepsze w szczycie sezonu, który przypada na...
fot. foodandmore/123RF

Co jeść w maju? Te sezonowe warzywa i owoce kuszą smakiem i kolorem. Warto kupować je wiosną! Będą pyszne i zdrowe

Szparagi to bogate źródło potasu i kwasu foliowego

Szparagi są najlepsze w szczycie sezonu, który przypada na maj-czerwiec. To kolejne warzywo od wysokiej zawartości błonnika i niskiej wartości energetycznej. Mają zaledwie średnio 18,6 kcal w pęczku! To dobre źródło potasu i kwasu foliowego oraz witaminy K. Są polecane osobom na dietach odchudzających i kobietom w ciąży. Mogą być jedzono na surowo, ale zazwyczaj wykorzystywane są jako baza do zup, dodatek do makaronu lub sałatek.

Zobacz również

O "Gryfie Pomorskim" w Muzeum Miasta Malborka. Spotkanie z historykami i wystawa

O "Gryfie Pomorskim" w Muzeum Miasta Malborka. Spotkanie z historykami i wystawa

"Weselne Granie" 2024 w Ostrzycach - zespoły i kapele mogą się zgłaszać!

"Weselne Granie" 2024 w Ostrzycach - zespoły i kapele mogą się zgłaszać!

Polecamy

Co oznacza szarpanie silnika? Mechanik mówi co trzeba zrobić

Co oznacza szarpanie silnika? Mechanik mówi co trzeba zrobić

Samobójstwa wśród młodych to już nie epidemia? Jest opinia specjalistów

Samobójstwa wśród młodych to już nie epidemia? Jest opinia specjalistów

Są wyniki Rankingu Szkół Przyjaznych LGBTQ+ 2024. Wyłoniono 10 placówek

Są wyniki Rankingu Szkół Przyjaznych LGBTQ+ 2024. Wyłoniono 10 placówek