MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
1 z 8
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Składniki:...
fot. Anatol Chomicz

Co zrobić z jagodami? Najlepsze przepisy z jagodami. Zobacz co proponuje Okrasa, Gessler, Starmach

Zupa jagodowa Okrasy - przepis

Składniki:

1 kg ziemniaków
1 laski cynamonu
1 małe kłącze świeżego imbiru
10 ziaren kardamonu
150 g surowego wędzonego boczku
1 łyżka cukru
500 g czarnych jagód
100 ml słodkiej śmietanki 30%
1 mała łyżeczka mąki ziemniaczanej
sól, grubo mielony pieprz,

Przygotowanie:

Obrane ziemniaki gotować pod przykryciem do miękkości w małej ilości osolonej wody.

Na zimną patelnię położyć surowy boczek pokrojony w grube kawałki. Na wolnym ogniu wytopić na skwarki. Cebulę pokroić w kostkę, dorzucić do boczku i smażyć do delikatnego zarumienienia.

Do naczynia z wodą wrzucić cynamon, plasterki świeżego imbiru i ziarna kardamonu. Dorzucić cukier i gotować wszystko przez kilkanaście minut na wolnym ogniu.

Odcedzić cynamon i kardamon, zostawić imbir. Dosypać czarne jagody, część z nich zostawić na koniec. Gotować dalej przez kilkanaście minut.

Słodką śmietankę mieszać z mąką ziemniaczaną, hartować gorącym wywarem i dolewać do zupy mieszając. Chwilę jeszcze gotować aż mąka zagęści zupę i na końcu dorzucić pozostałe świeże jagody.

Podawać z ugotowanymi ziemniakami i okrasą z boczku i cebuli.

źródło: karolokrasa.pl

Zobacz również

Jest wniosek o upadłość Huty Liberty Częstochowa. Jaka przyszłość czeka zakład?

Jest wniosek o upadłość Huty Liberty Częstochowa. Jaka przyszłość czeka zakład?

Kontrole prędkości podlaskiej drogówki przez całą dobę

NOWE
Kontrole prędkości podlaskiej drogówki przez całą dobę

Polecamy

Szukasz idealnej sukienki na wesele jako mama? Tylko spójrz na te cudowne kreacje!

Szukasz idealnej sukienki na wesele jako mama? Tylko spójrz na te cudowne kreacje!

Lecisz do Włoch? Odwiedź Monte Cassino. W tym roku szczególnie warto tam być

Lecisz do Włoch? Odwiedź Monte Cassino. W tym roku szczególnie warto tam być

Pak choi - co to za warzywo? Właściwości, przepisy na pak choi

Pak choi - co to za warzywo? Właściwości, przepisy na pak choi