MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
1 z 6
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Składniki:...
fot. Dziennik Lodzki/grzegorz galasinski

Dania z truskawkami. Najlepsze przepisy gwiazd. Truskawki według Gessler, Okrasy, Starmach. Oto najlepsze przepisy na truskawki!

Ciasto z truskawkami według Magdy Gessler

Składniki:

1 kg truskawek
500 ml śmietanki kokosowej
200 g herbatników pełnoziarnistych
1 szklanka cukru
100 g orzechów włoskich
100 g masła
2 łyżeczki żelatyny
limonka (sok i skórka)
wiórki kokosowe
listki mięty świeże

Wykonanie:

Orzechy włoskie podprażyć i posiekać.
Herbatniki zblendować z miękkim masłem. Dodać orzechy i wymieszać.
Powstałą masą wyłożyć blaszkę do pieczenia z papierem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st. i piec przez 10 minut.

Wyciągnąć z piekarnika i odstawić do wystudzenia.

Limonkę wyparzyć i zetrzeć skórkę, wycisnąć sok i dodać do śmietanki kokosowej zmiksowanej z cukrem.

W połowie szklanki wrzątku rozpuścić żelatynę i dodać do masy ze śmietanką.

Część masy wylać na przestudzony spód.
Dodać warstwę truskawek i pozostałą śmietankę.
Udekorować ciasto pozostałymi truskawkami i wstawić na 2 godziny do lodówki.

Truskawki zmiksować z cukrem i sokiem z limonki. Powstałym sosem polać ciasto i udekorować wiórkami kokosowymi i listkami świeżej mięty.

źródło: pysznosci.pl

Zobacz również

Artur Andrus na zakończenie Tygodnia z Bibliotek. Spotkanie w Radomsku. ZDJĘCIA

NOWE
Artur Andrus na zakończenie Tygodnia z Bibliotek. Spotkanie w Radomsku. ZDJĘCIA

Lechia już gotowa na derby z Arką. Grabowski: Jesteśmy pewni siebie

Lechia już gotowa na derby z Arką. Grabowski: Jesteśmy pewni siebie

Polecamy

Nie jedz ryb z Bałtyku! W naszym morzu wykryto najbardziej toksyczny metal

Nie jedz ryb z Bałtyku! W naszym morzu wykryto najbardziej toksyczny metal

Ile kosztuje teraz konsola PS5? Sprawdź, od czego zależy jej cena

Ile kosztuje teraz konsola PS5? Sprawdź, od czego zależy jej cena

Nie rób siku „na zapas”! Ekspertka podaje powód

Nie rób siku „na zapas”! Ekspertka podaje powód