wideo: nasza-jastarnia.pl
Dawno temu w Jastarni 2017, albo inaczej: Jastarnia przódë lat to nieodłączny element majówki na Półwyspie Helskim. Rekonstrukcja, przygotowaniem której zajmują się członkowie jastarnickiego Zrzeszenia Kaszubsko-Pomoskiego przenosi w czasie o ponad sto lat.
ZOBACZ TEŻ:
Tradycyjnie opowieść zaczęła się już pod Chatą Rybacką. Stąd uroczystym przemarszem uczestnicy udali się na plażę, by obserwować połów ryb. Ten był nietypowy, bo rybacy, w których wcielili się sami mieszkańcy i m.in. Mirosław Kuklik, dyrektor Muzeum Ziemi Puckiej oraz Zbigniew Chmaruk, prezes Północnokaszubskiej Lokalnej Grupy Rybackiej zaprezentowali poławianie laskornem. Metoda polega na ciągnięciu sieci aż do samego brzegu bez pomocy nowoczesnych włoków. W ten sposób polowano na łososie. Bałtyk w tym roku okazał się łaskawy i kilka ryb wylądowało w rybackim koszu.
Później impreza Dawno temu w Jastarni znów przeniosła się na plac przy kościele. Tam turyści poznali codzienną pracę jastarników. Panie nucąc kaszubskie pieśni cerowały sieci i przyrządzały potrawy. Panowie przygotowywali się na kolejne morskie wyprawy.
Była też okazja do spróbowania regionalnych potraw. Smaku pilnował nie byle kto, a Piotr Lisakowski, szef kuchni z Restauracji Gryfon
Jak postępować, aby chronić się przed bólami pleców
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?