Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
2 z 8
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Czarne porzeczki to znakomite źródło kwercetyny, która...
fot. Zinkevych/Getty Images

Dlaczego warto częściej jeść czarną porzeczkę? Skorzystają: odporność, serce i wzrok. Podajemy domowy przepis na dżem z czarnej porzeczki

Obniżają stężenie cholesterolu we krwi

Czarne porzeczki to znakomite źródło kwercetyny, która hamuje odkładanie się cholesterolu frakcji LDL w tętnicach, dzięki czemu zmniejsza ryzyko rozwoju miażdżycy, zawału serca i udaru mózgu. W badaniach naukowych wykazano, że obniżenie stężenia cholesterolu następuje przy codziennym piciu 250 ml soku z czarnej porzeczki lub spożywaniu ok. 300 g tego owocu.

Zobacz również

Sprawdzamy postępy w budowie Północnej Obwodnicy Krakowa. Najnowsze zdjęcia z drona

Sprawdzamy postępy w budowie Północnej Obwodnicy Krakowa. Najnowsze zdjęcia z drona

Szkoła Muzyczna w Szczecinku wypięknieje. Dwa remonty w jednym

Szkoła Muzyczna w Szczecinku wypięknieje. Dwa remonty w jednym

Polecamy

Słupsk: miasto, które zaskakuje na każdym kroku. Co warto tu zobaczyć?

Słupsk: miasto, które zaskakuje na każdym kroku. Co warto tu zobaczyć?

Twoje włosy się puszą? To znaczy, że chcą się kręcić. Zrób prosty test i sprawdź

Twoje włosy się puszą? To znaczy, że chcą się kręcić. Zrób prosty test i sprawdź

To danie poleca Glukozowa Bogini. Wypróbuj, gdy nie jesz węglowodanów

To danie poleca Glukozowa Bogini. Wypróbuj, gdy nie jesz węglowodanów