W PCKZiU Puck stawia się nie tylko na klasyczne formy nauczania zawodu. Uczniowie Powiatowego Centrum razem ze swoimi opiekunami przyłączyli się do świętowania Światowego Dnia Turystyki. Jego główne obchody odbyły się w Meksyku pod hasłem Turystyka i rozwój społeczności.
W ramach akcji w szkole odbyła się prelekcja wykładowcy z Akademii Marynarki Wojennej w Gdyni. Dr Adam Krampichowski opowiedział o bezpieczeństwie morskim Polski i jego wpływie na turystykę. Po prelekcji grupa ruszyła w teren. Kierunek: Jastrzębia Góra.
Na początek młodzież odwiedziła jeden z największych hoteli w powiecie puckim - Primavera Converence&Spa.
- Nasza wizyta była pilotowana przez kierownika gastronomii, który oprowadził nas po kuchni, przez działy magazynowe, restauracje, bary, sale konferencyjne oraz na bowling - wspominają w PCKZiU Puck. - Zapoznał nas również z wszelkimi usługami rekreacyjnymi świadczonymi w obiekcie.
ZOBACZ TEŻ:
Uczniowie z wielką uwagą słuchali i zapamiętywali ciekawostki dotyczące zasad funkcjonowania hotelu. Po praktycznej nauce zawodu należał się relaks. Kolejnym punktem wycieczki był spacer po Lisim Jarze.Ostatnią rzeczą związaną z Dniem Turystyki były odwiedziny Coctail Bar Max i Domu Whisky. Barmani uchylili rąbka tajemnicy i opowiedzieli o swojej profesji.
W Powiatowym Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Pucku uczą się nie tylko mechanicy, czy ekonomiści, ale też przyszli eksperci z branży turystyczno-gastronomicznej. Absolwenci tej szkoły z powodzeniem radzą sobie na rynku pracy.
Magda Gessler w puckim oxfordzie?!
wideo: Echo Ziemi Puckiej
Polskie skarby UNESCO: Odkryj 5 wyjątkowych miejsc
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?