Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Kłanino. Trochę zabrakło, by uczniowie z ponadgimnazjalnej szkoły mogli gotować dla Pierwszej Damy

Roman Kościelniak, Piotr Niemkiewicz
Maciej Mudlaff i Tomasz  Krzynówek wraz opiekunką Ewą Szymańską przygotowują się do konkursu
Maciej Mudlaff i Tomasz Krzynówek wraz opiekunką Ewą Szymańską przygotowują się do konkursu R.Kościelniak
Uczniowie z Kłanina byli krok od wielkiej sławy i warszawskich salonów. Stawka była nie byle jaka - możliwość przygotowania posiłku dla Pierwszej Damy

Schab z dzika podany z sakiewkami faszerowanymi kaszą pęczak w towarzystwie borówkowej galaretki i pianki o smaku wędzonego boczku - czy takiemu daniu można się oprzeć?
Schab to pomysł uczniów z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych w Kłanine, który przygotowali na ogólnopolski konkurs kulinarny. Stawką było prawo przygotowania posiłku dla Anny Komorowskiej, małżonki prezydenta RP.
- Znaleźliśmy ogłoszenie o konkursie i zdecydowaliśmy, że spróbujemy swych sił - zdradza Iwona Domachowska, wicedyrektor ZSP w Kłaninie.

Uczniowie w Kłaninie mają swoją restauracyjkę

W najnowszym konkursie do przygotowania dań należało wykorzystać naturalne produkty - ale dostępne w regionie, w którym się mieszka. Potrawy jednak musiały być w nowoczesnej aranżacji.

Wcześniej dwóch czwartoklasistów - Tomasz Krzynówek i Maciej Mudlaff - wyjechało na specjalne szkolenie. Ich opiekunką była Ewelina Plinc-Bojke
- W Kozim Grodzie w powiecie kartuskim uczestniczyli w warsztatach - mówi Iwona Domachowska.

Po szkoleniu młodzi kucharze opracowali receptury potraw, które zgłaszali do rywalizacji i wysłali organizatorom do Warszawy. I odnieśli sukces, bo kłanińska drużyna razem z 30 innymi zespołami znalazła się w szerokim finale. Z niego wybrano najlepsza dziesiątkę - wśród nich też Kłanino.

Uczniowie, poza schabem z dzika, który był daniem główym, przygotowali na przystawkę tatar z gęsi dębogórskiej podany z pudrem jajecznym w towarzystwie płatków róży i jadalnego piasku oraz sera Grana Padano. A na deser zaproponowali racuchy przekładane polskimi wiśniami w żelu, podane z sorbetem groszkowym i kremem waniliowym.

Niestety, kłanińscy młodzi kucharze nie będą przygotowywać śniadania dla Pierwszej Damy. Jurorzy wskazali uczniów z innej szkoły jako zwycięzców konkursu.

Oni wygrali
Mieszkańcy Pomorza zdominowali kulinarny konkurs "Tradycyjne Produkty - Nowoczesna Kuchnia Polska".
Młodzi uczniowie z Przodkowa (powiat kartuski) wygrali i w nagrodę przygotują posiłek dla Pierwszej Damy, Anny Komorowskiej.
Drugie było Zakopane, trzecie miejsce zajęli uczniowie ze Słupska. Laureaci będą mogli odbyć miesięczne praktyki pod okiem znanego i doświadczonego szefa kuchni.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jak postępować, aby chronić się przed bólami pleców

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na puck.naszemiasto.pl Nasze Miasto