Schab z dzika podany z sakiewkami faszerowanymi kaszą pęczak w towarzystwie borówkowej galaretki i pianki o smaku wędzonego boczku - czy takiemu daniu można się oprzeć?
Schab to pomysł uczniów z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych w Kłanine, który przygotowali na ogólnopolski konkurs kulinarny. Stawką było prawo przygotowania posiłku dla Anny Komorowskiej, małżonki prezydenta RP.
- Znaleźliśmy ogłoszenie o konkursie i zdecydowaliśmy, że spróbujemy swych sił - zdradza Iwona Domachowska, wicedyrektor ZSP w Kłaninie.
Uczniowie w Kłaninie mają swoją restauracyjkę
W najnowszym konkursie do przygotowania dań należało wykorzystać naturalne produkty - ale dostępne w regionie, w którym się mieszka. Potrawy jednak musiały być w nowoczesnej aranżacji.
Wcześniej dwóch czwartoklasistów - Tomasz Krzynówek i Maciej Mudlaff - wyjechało na specjalne szkolenie. Ich opiekunką była Ewelina Plinc-Bojke
- W Kozim Grodzie w powiecie kartuskim uczestniczyli w warsztatach - mówi Iwona Domachowska.
Po szkoleniu młodzi kucharze opracowali receptury potraw, które zgłaszali do rywalizacji i wysłali organizatorom do Warszawy. I odnieśli sukces, bo kłanińska drużyna razem z 30 innymi zespołami znalazła się w szerokim finale. Z niego wybrano najlepsza dziesiątkę - wśród nich też Kłanino.
Uczniowie, poza schabem z dzika, który był daniem główym, przygotowali na przystawkę tatar z gęsi dębogórskiej podany z pudrem jajecznym w towarzystwie płatków róży i jadalnego piasku oraz sera Grana Padano. A na deser zaproponowali racuchy przekładane polskimi wiśniami w żelu, podane z sorbetem groszkowym i kremem waniliowym.
Niestety, kłanińscy młodzi kucharze nie będą przygotowywać śniadania dla Pierwszej Damy. Jurorzy wskazali uczniów z innej szkoły jako zwycięzców konkursu.
Oni wygrali
Mieszkańcy Pomorza zdominowali kulinarny konkurs "Tradycyjne Produkty - Nowoczesna Kuchnia Polska".
Młodzi uczniowie z Przodkowa (powiat kartuski) wygrali i w nagrodę przygotują posiłek dla Pierwszej Damy, Anny Komorowskiej.
Drugie było Zakopane, trzecie miejsce zajęli uczniowie ze Słupska. Laureaci będą mogli odbyć miesięczne praktyki pod okiem znanego i doświadczonego szefa kuchni.
Jak postępować, aby chronić się przed bólami pleców
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?