Gotowanie w szkole od zawsze jest entuzjastycznie przyjmowane przez dzieci. Radość i ciekawość nasila się, jeśli tematem kuchennych zajęć jest nowoczesne podejście do gastronomii z ciekłym azotem i emulsjami. Właśnie taką smaczną i naukową przygodę uczniom Szkoły Podstawowej w Połczynie zafundował szef kuchni - Robert Joachimiak-Szpinda na co dzień pracujący w krakowskim Hotelu Kossak.
ZOBACZ TEŻ:
Jego pasją jest kuchnia molekularna - na krótkim pokazie udowodnił, że gastronomia jest też nauką. - Zaprezentowałem pewne procesy, które w nowoczesnej kuchni stają się normą - tłumaczy kulinarny czarodziej.
- Sferyfikacja, emulgowanie, żelowanie. To wszystko pokazuje, że tworzenie potraw wcale nie musi być nudne - zapewniał Robert Joachimiak-Szpinda.
Niewielka szkolna sala na godzinę zamieniła się w kulinarne centrum dowodzenia. Oczywiście największą furorę zrobiły dania stworzone dzięki wykorzystaniu ciekłego azotu. W kilka chwil dzieciaki otrzymały sorbet truskawkowo-marchewkowy i lody o smaku coca coli.
Było coś też dla miłośników orzechów. Oczywiście samo podanie było niekonwencjonalne. Pistacjami smakował puder, który wykonali sami uczniowie.
Zadziwił też wszystkich wytrawny majonez o smaku... truskawkowym.
- Kuchnia molekularna w połączeniu z tradycyjną daje świetne efekty zarówno wizualne jak też smakowe - dodaje szef Robert.
wideo: Echo Ziemi Puckiej
Wybory samorządowe 2024 - II tura
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?