Gmina Krokowa gotuje: sałatka FIT w wykonaniu pań z KGW Lisewo
wideo: Krokowskie Centrum Kultury
Lubisz gotować, a przy okazji też podpatrywać oraz uczyć się jak robią to inni? Krokowskie Centrum Kultury pomyślało o takim kręgu obrońców i przygotowało serię kulinarno-edukacyjnych filmów. Pretekstem do realizacji pomysłu, który podsunęła Maria Kisielewicz z KCK Krokowa była Wielkanoc.
Kulinaria stanowiły lwią część wideo serii, która opowiadała też o kaszubskich tradycjach związanych z wiosennym chrześcijańskim świętem - choć nie były jedynym tematem wideo spotkań.
Krokowskie Centrum do współpracy zaprosiło m.in. panie z Kół Gospodyń Wiejskich działających na terenie gminy Krokowa. W wirtualnej kuchni pojawiły się gospodynie z KGW Brzyno oraz KGW Lisewo.
Całość odbyła się w formule wirtualnej - do czego twórców oczywiście zmusiła epidemia koronawirusa.
"Baba Wielkanocna" w Krokowej: mieszkańcy gminy starli się w...
W fit sałatce - która świetnie sprawdzi się także poza wielkanocnym stołem - nie zabraknie oczywiście jajek i majonezu, potrzebny będzie m.in. por i szczypiorek, kiełki, małe pomidory, kukurydza oraz... ketchup. Po co?
- To dużo potasu potrzebnego organizmowi - tłumaczy na filmie Stefania Kamińska z KGW Lisewo. - Nasza sałatka jest fit. Bardzo zdrowa, wiosenna. Same witaminy, same pyszności!
Z kolei zapomnieć możemy o dodatkowej soli oraz pieprzu, których panie z Koła nie użyły w ogóle.
Koleżanki z KGW Brzyno postawiły na słodkości. I pokazały charakterystyczny wielkanocny deser często goszczący na kaszubskich stołach, czyli gotowaną babkę. To ciasto, z którym mogą zmierzyć się kuchenni debiutanci, którzy obawiają się spalenia swoich naczyń lub potrawy.
- Ważną zaletą babki gotowanej jest to, że nie istnieje ryzyko przypalenia, czy wysuszenia jej - z humorem tłumaczą w Krokowskim Centrum Kultury. - Babkę gotuje się w wodzie i właśnie temu zawdzięcza ona swoją lekkość i wilgotność.
Tu przyda się nieco siły, bo m.in. trzeba będzie rozetrzeć kostkę masła zmieszaną z cukrem, mąką i ubitymi na sztywno białkami.
Edukacyjny cykl tematyczny wzbogacił też Ewa Kur oraz Łukasz Kreft. Przedstawicielka ZKP Krokowa opowiedziała o zawartości kaszubskiego koszyczka wielkanocnego i symbolice związanej ze święconką.
Z kolei nauczyciel języka kaszubskiego wytłumaczył, dlaczego mniej więcej pół wieku temu jastrë - a w zasadzie lany poniedziałek - był wówczas najsuchszym dniem całego roku. A strumienie wody w kaszubskiej wersji śmigusa-dyngusa zastępowały gałęzie jałowca lub brzozy.
Całą serię można obejrzeć m.in. stronie kck.krokowa.pl.
- Myślę, że młodsze pokolenie o pewnych rzeczach dopiero się dowie - mówi Krzysztof Obszyński, dyrektor KCK Krokowa. - Są to bardzo ciekawe tradycje, które częściowo może już zanikają.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?