Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
2 z 8
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Składniki:...
fot. Sylwia Dabrowa

Najlepsze przepisy na grzyby według gwiazd. Potrawy z grzybami według Gessler, Starmach, Okrasy

Grzyby w occie Magdy Gessler

Składniki:
- 1 kg grzybów (np. opieńki, borowiki, podgrzybki)
- 2 szklanki wody
- szklanka octu jabłkowego
- 1-2 łyżki cukru
- 2 łyżeczki soli
- 2 cebule
- 3-4 ziarna ziela angielskiego
- 3-4 listki laurowe

Przygotowanie

Grzyby oczyścić i kroić na mniejsze kawałki.
Wkładać do do osolonej wody i gotować przez 30 minut.
Grzyby odcedzić i wkładać do wyparzonych słoików.

Zalewa:
zagotować wodę z octem, pokrojoną cebulą i przyprawami.
Całość doprawić solą i cukrem.
Gotować 5 minut, a następnie wlewać do słoików z grzybami.

Słoiki zamknąć i ustawić do góry dnem
Grzyby powinny pozostać w ciemnym miejscu przynajmniej przez miesiąc. Po upływie tego czasu są gotowe do spożycia.

Źródło: newsy.gotujmy.pl

Zobacz również

Jens Gustafsson, trener Pogoni: Jesteśmy ogromnie rozczarowani wynikiem

Jens Gustafsson, trener Pogoni: Jesteśmy ogromnie rozczarowani wynikiem

Nie żyje Mirosław Rataj, były naczelny Gazety Lubuskiej i prezes Wydawnictwa Lubpress

Nie żyje Mirosław Rataj, były naczelny Gazety Lubuskiej i prezes Wydawnictwa Lubpress

Polecamy

Jak bezpiecznie spędzić majówkę? Policjanci radzą

Jak bezpiecznie spędzić majówkę? Policjanci radzą

Pierwsza komunia: czy rodzice i chrzestni muszą przystąpić do sakramentu?

Pierwsza komunia: czy rodzice i chrzestni muszą przystąpić do sakramentu?

Więcej pociągów relacji Gdynia – Hel w wiosenne weekendy!

Więcej pociągów relacji Gdynia – Hel w wiosenne weekendy!