Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Najlepszy tort czekoladowy, który zawsze się udaje. Idealne ciasto na wyjątkową okazję. Przepis na pyszny tort z błyszczącą polewą

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Pyszny, pachnący czekoladą tort z kwaskowym dżemem i kakaową polewą. Zobacz przepis i nasze wskazówki krok po kroku, jak go przygotować. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Pyszny, pachnący czekoladą tort z kwaskowym dżemem i kakaową polewą. Zobacz przepis i nasze wskazówki krok po kroku, jak go przygotować. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska
Ten tort pokochasz od pierwszego gryza. Jest czekoladowy, wilgotny, puszysty i pyszny. Dodatek dżemu z czarnej porzeczki zapewnia nieco kwaśnego, owocowego smaku. Całość zdobi kakaowa, błyszcząca polewa z dodatkiem żelatyny. Przekonaj się, jaki jest wyśmienity i wypróbuj przepis na tort czekoladowy.

W skrócie

Tort czekoladowy - doskonały na każdą okazję

Czekolada jest jednym z najbardziej lubianych i uniwersalnych produktów spożywczych na świecie. Dlatego desery z czekoladą w roli głównej będą smakowały z pewnością każdemu. Mam dla ciebie sprawdzony i niezawodny przepis na pyszny tort czekoladowy. To ciasto, które udaje się za każdym razem. Nie wymaga nasączania, jest idealnie wilgotne.

Zobacz w galerii, jak upiec tort czekoladowy.

Przepis na tort czekoladowy

czas wykonania: ok. 1,5 godziny
poziom trudności: łatwy

Składniki:

  • 220 g czekolady dobrej jakości (o dużej zawartości kakao),
  • 220 g masła,
  • 200 g mąki pszennej,
  • 9 jajek
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • kwaskowy dżem np. z czarnej porzeczki,
  • łyżeczka esencji waniliowej lub 1 opakowanie (16 g) cukru waniliowego).

polewa:

  • 25 g masła,
  • 30 g cukru,
  • 75 ml śmietanki 30%,
  • 20 g kakao,
  • płaska łyżka żelatyny rozpuszczona w niewielkiej ilości wrzątku (jeśli chcemy bardziej miękką polewę, trzeba dodać mniej żelatyny np. 1 łyżeczkę),
  • opcjonalnie: cukrowe kuleczki do dekoracji.

Jak upiec tort czekoladowy?

  1. Do garnuszka włóż połamaną na kawałki czekoladę i masło. Rozpuść całość na małym ogniu, mieszając łyżką.
  2. Odstaw masę na bok, by wystygła.
  3. Weź dwie miski. Rozdziel żółtka od białek do oddzielnych misek.
  4. Ubij białka z połową szklanki cukru.
  5. Następnie utrzyj żółtka z połową szklanki cukru, aż masa zrobi się jasna i puszysta.
  6. Do utartych żółtek wlej powoli czekoladę, cały czas miksują.
  7. Dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
  8. Na koniec dodaj ubite białka i zmiksuj całość na najmniejszych obrotach lub wymieszaj ciasto łyżką.
  9. Przełóż ciasto do tortowej blaszki, wyłożonej papierem do pieczenia.
  10. Piecz ciasto w 180 stopniach Celsjusza przez ok. godzinę.
  11. Po upieczeniu ciasto wystudź i przekrój na pół.
  12. Posmaruj połówkę ciasta dżemem i przykryj drugą połową ciasta.
  13. Przygotuj polewę: żelatynę rozpuść w niewielkiej ilości wrzątku (ok. 4 łyżki), następnie w garnuszku rozpuść masło ze śmietanką, kakao i cukrem. Do masy dodaj namoczoną żelatynę i dokładnie wymieszaj.
  14. Udekoruj tort polewą i np. świeżymi owocami.

Zobacz też inne przepisy ze Strony Kuchni:

Roboty, z którymi pieczenie to przyjemność

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Najlepszy tort czekoladowy, który zawsze się udaje. Idealne ciasto na wyjątkową okazję. Przepis na pyszny tort z błyszczącą polewą - Strona Kuchni

Wróć na puck.naszemiasto.pl Nasze Miasto