5 z 17
Poprzednie
Następne
Najsmaczniejsze polskie zupy domowe. Proste, smaczne i pożywne. Przepisy na tradycyjne polskie zupy. Rosół, barszcz, pomidorowa
ZUPA OGÓRKOWA
SKŁADNIKI:
- łyżka masła,
- łyżka oliwy.
- mała cebula,
- marchewka,
- 1,5 litra bulionu (np. drobiowy, warzywny, rosół),
- 300 g ziemniaków (3 sztuki),
- 4 średnie kiszone ogórki,
- 150 g śmietany 18%,
- opcjonalnie: 4 łyżki posiekanego szczypiorku lub posiekana natka koperku.
WYKONANIE:
Rozgrzej w garnku oliwę i masło i zeszklij na nich posiekaną cebulę. Dodaj też pokrojoną w kostkę marchewkę. Wlej gorący bulion i zagotuj. Po około pięciu minutach dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki. Jak ziemniaki zmiękną, dodaj starte na dużych oczkach ogórki i około pół szklanki soku z ogórków. Zagotuj. Po zdjęciu z ognia dodaj zaprawioną śmietanę i posiekany szczypiorek lub koperek.
Smacznego!