Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Nietypowe przepisy na Boże Narodzenie. Zaskocz gości w te święta!

Maja Czech
Maja Czech
Zaskocz gości w te święta!
Zaskocz gości w te święta!
Każdy z nas ma swoje ulubione świąteczne potrawy. Pierogi, uszka, karp i piernik to doskonałe dania kuchni polskiej. Czasem warto jednak wprowadzić na bożonarodzeniowy stół odrobinę innowacji. Nie bójcie się eksperymentować i wypróbujcie te nietypowe przepisy, które zrobią furorę wśród gości!

Nietypowe przepisy świąteczne. Jak zaskoczyć swoich gości?

Jeżeli lubicie eksperymentować w kuchni, coroczne przyrządzanie tych samych dań może stać się nieco nużące. W tym roku spróbujcie nieco urozmaicić stół świąteczny i przygotujcie potrawy, które są nieoczywiste i oryginalne. Kto wie, może któreś z nich zagości w rodzinnej tradycji na długie lata.

Coraz więcej gospodyń i gospodarzy przygotowuje na święta potrawy wegańskie. Często zdarza się, że smakują równie dobrze, jak ich tradycyjne pierwowzory, ale zajmują mniej czasu, a składniki są tańsze. Jednym z takich dań jest pasztet, który z powodzeniem zrobicie np. z... soczewicy!

Niezawodną recepturę na niego ma królowa wegańskich pyszności - Marta Dymek z bloga "Jadłonomia"

Wegański pasztet według Jadłonomii

Ten roślinny pasztet ze śliwką przygotujecie szybko i tanio. Oto przepis Marty Dymek z bloga:

Składniki

  • 2 cebule
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 2 goździki
  • 1 ziarno jałowca
  • olej
  • 2 szklanki ugotowanej brązowej lub zielonej soczewicy / około 200 g suchej soczewicy
  • 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej / około 100 g suchej kaszy
  • 100 ml oleju
  • 2 – 3 łyżki sosu sojowego
  • ¾ łyżeczki majeranku
  • ½ łyżeczki cząbru
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól i czarny pieprz
  • 10 suszonych śliwek

Przygotowanie
Cebulę pokroić w kostkę, na patelni rozgrzać olej i dodać cebulę razem z liściem laurowym zielem angielskim, goździkami oraz jałowcem. Smażyć na niedużym ogniu do czasu, aż cebula się zeszkli, wtedy wyjąć przyprawy i wyrzucić.
Cebulę dodać do ugotowanej soczewicy razem z kaszą jaglaną, olejem, sosem sojowym, szczyptą soli i resztą przypraw. Zmiksować przy pomocy ręcznego blendera na gładką masę, spróbować i doprawić do smaku większą ilością soli, jeśli jest taka potrzeba.
Foremkę wysmarować olejem lub wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ⅔ masy pasztetowej. Delikatnie wcisnąć w masę śliwki, uważając, żeby nie było między nimi przerw. Wylać resztę masy.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, pasztet piec przez 40 – 45 minut. Następnie wystudzić przez całą noc w foremce, rano wyjąć pasztet z formy i podawać.

Więcej nietypowych pomysłów na świąteczne potrawy znajdziecie w galerii!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Pasztet z białej fasoli

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gdansk.naszemiasto.pl Nasze Miasto