Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Nordowi Mol w Celbowie. Laur na Expo Sweet 2015. Krzysztof Rozum i Marek Bruhnke | FILM

P.
Nordowi Mol w Celbowie - laur na Expo Sweet 2015
Nordowi Mol w Celbowie - laur na Expo Sweet 2015 Nordowi Mol/arch
Restauracja Nordowi Mol w Celbowie wyróżniona na konkursie Expo Sweet 2015. Krzysztof Rozum i Marek Bruhnke wywalczyli czwarte miejsce na mistrzostwach Polski w przygotowaniu deseru.

Restauracja Nordowi Mol w Celbowie wyróżniona na konkursie Expo Sweet 2015. Krzysztof Rozum (szef kuchni) i Marek Bruhnke (kucharz) wywalczyli bardzo dobre czwarte miejsce na mistrzostwach Polski w przygotowaniu deseru.

Nordowi Mol nie specjalizuje się w słodkich deserach, ale Marek Hewelt postanowił swoim pracownikom dać otwartą rękę w tej nietypowej rywalizacji.
- Konkursy to z jednej strony forma sprawdzenia umiejętności, a z drugiej też możliwość zaprezentowania naszej restauracji - mówi restaurator z gminy Puck. - A przy okazji na kilkudniowej imprezie w Warszawie pokazaliśmy nasz region.

Zespół reprezentujący barwy nadmorskiej gastronomii przywiózł Jabłko Trio - bo to tym owocom poświęcona była tegoroczna edycja Expo Sweet.
- Mocno postawiliśmy na tradycję, bez żadnych nowoczesnych eksperymentów np. z molekularną kuchnią - mówi Krzysztof Rozum. - Po prostu piękny wygląd, smak oraz tradycja.

Danie naszych kucharzy to właściwie trzy desery: mus, jabłko w cieście francuskim (pieczone w karmelu) i jabłko terrine. Podczas Expo Sweet trzeba było przygotować aż sześć porcji - dla jury i publiczności.

ZOBACZ TEŻ:

Jabłkowy przepis to autorskie dzieło obu panów ze znanej restauracji w powiecie puckim.
- Wymyśliliśmy go dwa tygodnie przed konkursem - komentuje Marek Bruhnke. - I potem dopracowywaliśmy go.

To był konkursowy debiut załogi celbowskiej restauracji. I wyszedł bardzo dobrze.
- W zasadzie jechaliśmy zdobyć doświadczenie i przy okazji pokazać się w szerszym kucharskim świecie - mówi Krzysztof Rozum. - A w stawce osiemnastu drużyn udało nam się wywalczyć miejsce blisko podium. Choć naprawdę niewiele zabrakło do medalowej pozycji.

BĄDŹ NA BIEŻĄCO. Polub nas na Facebooku!

Wygrał team z Hotelu Haffner z Sopotu, druga była drużyna Restauracji Dinette z Wrocławia, trzecia Hotelu Stary Restauracja Trzy Rybki z Krakowa.

Obaj panowie z Nordowego Mola podkreślają rolę Marka Hewelta.
- Dał nam wolną rękę, więc mogliśmy skupić się na konkursie - mówi szef Krzysztof Rozum. - I już wiem, że będziemy szukali kolejnych podobnych okazji do tego, by pokazać naszą nadmorską kuchnię.

od 12 lat
Wideo

echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na puck.naszemiasto.pl Nasze Miasto