MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
4 z 8
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
W licznych badaniach naukowych wykazano, że kurki zawierają...
fot. g-stockstudio/Getty Images

Oto 5 powodów, dla których warto jeść grzyby. Kurki na pasożyty i trawienie. Jajecznicę z kurkami mogą jeść nawet osoby z dną moczanową

Wspierają odrobaczanie organizmu i leczenie infekcji bakteryjnych

W licznych badaniach naukowych wykazano, że kurki zawierają hitinmannozę, czyli związek o silnym działaniu przeciwpasożytniczym – eksperci medycyny naturalnej sugerują, że to właśnie dzięki niej pieprznik jadalny bardzo rzadko jest robaczywy. Jednak związek ten jest wrażliwy na temperaturę powyżej 55 stopni, dlatego aby korzystać z jego cennych właściwości należy kurki suszyć w maksymalnie 50 stopniach, aż zrobią się suche i ciemne.

Dodatkowo wykazano, że pieprznik jadalny może wspomagać leczenie zakażeń bakteryjnych, wywołanych przez Bacillus cereus i Staphylococcus aureus.

Zobacz również

Ciekawa trasa pieszo-rowerowa w Starachowicach [ZDJĘCIA]

Ciekawa trasa pieszo-rowerowa w Starachowicach [ZDJĘCIA]

Naciągali na...sportowe buty w sieci. Oszukali aż 160 osób

Naciągali na...sportowe buty w sieci. Oszukali aż 160 osób

Polecamy

Lecisz do Włoch? Odwiedź Monte Cassino. W tym roku szczególnie warto tam być

Lecisz do Włoch? Odwiedź Monte Cassino. W tym roku szczególnie warto tam być

Pak choi - co to za warzywo? Właściwości, przepisy na pak choi

Pak choi - co to za warzywo? Właściwości, przepisy na pak choi

Eksperci ds. snu nie robią tego nigdy rano. To łatwe i trudne jednocześnie

Eksperci ds. snu nie robią tego nigdy rano. To łatwe i trudne jednocześnie