Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
1 z 10
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Gęś pomorska pieczona...
fot. 123rf

Poznaj regionalne przysmaki z Pomorza. Oto dania, których warto spróbować

Gęś pomorska pieczona

Gęś pieczona w całości. Z zewnątrz przyrumieniona skórka, w środku widoczne kawałki jabłek. Smak: aromat owocowo-mięsny.

Hodowla gęsi na Pomorzu zwłaszcza lokalnych ras: pomorskiej czy kartuskiej, zarówno w gospodarstwach chłopskich, jak i w majątkach ziemskich, była niegdyś bardzo rozpowszechniona. Gęsi były łatwe w hodowli i wszechstronnie użytkowane: dostarczały mięsa, smalcu, puchu i pierza. Gęsinę spożywano na wiele sposobów, zarówno w potrawach codziennych, jak i odświętnych. Tradycja przyrządzania gęsiny utrzymuje się nadal wśród mieszkańców Kaszub.

Zobacz również

Majówka Jazzowa w Pałacu Lubostroń to trzy dni wspaniałej zabawy - zdjęcia i wideo

Majówka Jazzowa w Pałacu Lubostroń to trzy dni wspaniałej zabawy - zdjęcia i wideo

To on wygrał Eurowizję! Niewiarygodne, co zrobił z trofeum tuż po zwycięstwie

To on wygrał Eurowizję! Niewiarygodne, co zrobił z trofeum tuż po zwycięstwie

Polecamy

Obłędny mus truskawkowy. Jest lekki jak chmurka i nieziemsko smakuje

Obłędny mus truskawkowy. Jest lekki jak chmurka i nieziemsko smakuje

Nadchodzą najlepsze festiwale muzyczne w Polsce. Zobacz, kiedy i gdzie się odbędą

Nadchodzą najlepsze festiwale muzyczne w Polsce. Zobacz, kiedy i gdzie się odbędą

Poproszenie o pomoc bywa przerażające. Rozmowa z Dobrosławą Gogłozą z Pomagam.pl

Poproszenie o pomoc bywa przerażające. Rozmowa z Dobrosławą Gogłozą z Pomagam.pl