Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Przepis na Wigilię prosto z zamku

(R.K.)
Zbliżające się święta sprawiają, że w restauracjach pojawia się specjalne menu. tak jest np. w krokowskim zamku. Od szefa tutejszej kuchni Jerzego Waśkowskiego uzyskaliśmy przepis na wigilijny koszyk grzybowy. Danie to podawane jest w zamku w wigilię.

Należy sporządzić wywar warzywny. Do wody wrzucić marchew, seler, por, pietruszkę, liść laurowy i ziele angielskie i ugotować do miękkości. Podzielić wywar na dwie części. W pierwszej ugotować borowiki, a w drugiej kurki. Na koniec doprawić solą i pieprzem.

Osobno zmiksować ugotowane w wywarze borowiki, osobno kurki, aż powstaną zupy kremy. Obie zagęścić śmietaną 12 proc. Gotowe zupy połączyć na talerzu, tak że powstanie danie dwukolorowe.

Można je podawać z grzankami, groszkiem ptysiowym lub tartym serem.
- Życzymy wszystkim zdrowych i spokojnych świąt Bożego Narodzenia oraz smacznego - mówi Jerzy Waśkowski.

od 7 lat
Wideo

Krzysztof Bosak i Anna Bryłka przyjechali do Leszna

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na puck.naszemiasto.pl Nasze Miasto