Należy sporządzić wywar warzywny. Do wody wrzucić marchew, seler, por, pietruszkę, liść laurowy i ziele angielskie i ugotować do miękkości. Podzielić wywar na dwie części. W pierwszej ugotować borowiki, a w drugiej kurki. Na koniec doprawić solą i pieprzem.
Osobno zmiksować ugotowane w wywarze borowiki, osobno kurki, aż powstaną zupy kremy. Obie zagęścić śmietaną 12 proc. Gotowe zupy połączyć na talerzu, tak że powstanie danie dwukolorowe.
Można je podawać z grzankami, groszkiem ptysiowym lub tartym serem.
- Życzymy wszystkim zdrowych i spokojnych świąt Bożego Narodzenia oraz smacznego - mówi Jerzy Waśkowski.
Krzysztof Bosak i Anna Bryłka przyjechali do Leszna
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?