Za najbardziej interesujące danie komisja konkursowa uznała śledziowe kąski na kapuście kiszonej. Przepis przygotowała Beata Szornak z Mechowa. Konkurs ogłosiła Fundacja Pozytywne Inicjatywy wraz z "Dziennikiem Bałtyckim".
- Wykonałam wiele prób, by wreszcie dopracować przepis - przyznaje gospodyni z Mechowa. - Najważniejszym było odpowiednie wymoczenie solonych śledzi.
Drugą nagrodę przyznano Urszuli Hejmowskiej z Widlina, za śledzie winne, a trzecią Małgorzacie Grap z Łebcza za śledziowe kotlety.
Fundacja ma swoją maskotkę, zobacz jak wygląda
Anna Pomieczyńska ze Swarzewa, która przygotowała wszystkie potrawy według zgłoszonych przepisów, przyznała że niektóre propozycje ją zaskoczyły.
- Moim zdaniem najlepsze były przepisy proste, które każda gospodyni jest w stanie wykonać - mówi. - W kuchni kaszubskiej pojawiają się nowe dania, ale większość z nich bazuje na potrawach znanych od lat.
9 ulubionych miejsc kleszczy w ciele
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?