Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Puck. Kulinarny konkurs rozstrzygnięty, przepisy umieszczono w broszurze Kaszebsczi Strawe

Roman Kościelniak
Konkurs kulinarny Kaszebsczi Strawe
Konkurs kulinarny Kaszebsczi Strawe Roman Kościelniak
Rozstrzygnięto konkurs, w którym proponowano przepisy na potrawy kaszubskie. Gospodynie w powiatu puckiego zgłosiły wiele interesujących propozycji.

Za najbardziej interesujące danie komisja konkursowa uznała śledziowe kąski na kapuście kiszonej. Przepis przygotowała Beata Szornak z Mechowa. Konkurs ogłosiła Fundacja Pozytywne Inicjatywy wraz z "Dziennikiem Bałtyckim".
- Wykonałam wiele prób, by wreszcie dopracować przepis - przyznaje gospodyni z Mechowa. - Najważniejszym było odpowiednie wymoczenie solonych śledzi.
Drugą nagrodę przyznano Urszuli Hejmowskiej z Widlina, za śledzie winne, a trzecią Małgorzacie Grap z Łebcza za śledziowe kotlety.

Fundacja ma swoją maskotkę, zobacz jak wygląda

Anna Pomieczyńska ze Swarzewa, która przygotowała wszystkie potrawy według zgłoszonych przepisów, przyznała że niektóre propozycje ją zaskoczyły.
- Moim zdaniem najlepsze były przepisy proste, które każda gospodyni jest w stanie wykonać - mówi. - W kuchni kaszubskiej pojawiają się nowe dania, ale większość z nich bazuje na potrawach znanych od lat.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

9 ulubionych miejsc kleszczy w ciele

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na puck.naszemiasto.pl Nasze Miasto