Regionalna Bitwa Kulinarna w Krokowej (2018). Pojedynek na ziemniaki wygrało ZKP Chwaszczyno | ZDJĘCIA, WIDEO

P.
Maria Kisielewicz/Krokowskie Centrum Kultury w Krokowej
Maria Kisielewicz/Krokowskie Centrum Kultury w Krokowej Regionalna Bitwa Kulinarna w Krokowej (2018).
Piątą kaszubską Regionalną Bitwę Kulinarną (2018) z ziemniakami w roli głównej najlepiej stoczyło ZKP Chwaszczyno - pokonując ZKP Strzebielino i ZKP Lipusz. Tym konkursem ZKP Krokowa sprawiła, że po trzech latach Bitwa opuszcza Nordę.

Kulinarne potyczki na Kaszubach toczone są od pięciu lat. Zasada konkursu- Regionalna Bitwa Kulinarna - który ma rozsławić naszą kuchenną tradycję jest prosta. Jeden główny produkt, trzy dania, historyczne przepisy i cztery oddziały Zrzeszenia Kaszubsko-Pomorskiego. Każda z trzech drużyn gotuje dokładnie to samo a wygrywający bierze wszystko - tytuł arcymistrza i prawo wyboru tematu przewodniego kolejnej Bitwy oraz mianowanie gości, którzy staną w kuchenne szranki.

ZKP Krokowa, którego najsmaczniejszy zestaw (zupa rybna, śledzie w śmietanie i drożdżówka) rok temu w Jastarni wygrał, teraz postawiła na ziemniaka. Konkretnie odmianę Vineta. To z niej trzeba było zrobić placki ziemniaczane, kartoflankę oraz faworki - w skład których też wchodzi kartofel.

ZOBACZ TEŻ:

Do Szkoły Podstawowej w Krokowej, gdzie stawiły się 3-osobowe teamy, krokowscy zrzeszeńcy zaprosili oddziały ZKP Strzebielino, ZKP Chwaszczyno i ZKP Lipusz. I nikogo z powiatu puckiego. Ten wybór to nie przypadek ani wyraz lokalnych animozji.
- Przez ostatnie lata Regionalna Bitwa Kulinarna mocno rozgościła się w powiecie puckim - zwraca uwagę Roman Kościelniak, prezes ZKP Krokowa. - Idea konkursu mówi o promocji kuchni w całym regionie, dlatego zdecydowaliśmy się zaprosić oddziały spoza naszego regionu.

Po 99 minutach gotowania i smażenia, jury w składzie: Ewa Kur, Maria Littwin, Bożena Hartyn-Leszczyńska pierwsze miejsce i tytuł Arcymistrza Kulinarnego przyznało drużynie z ZKP Chwaszczyno.

- Zadecydował przede wszystkim wyborny smak przygotowanych potraw i estetyka ich podania - relacjonują w Krokowskim Centrum Kultury.

Dwa tytuły Mistrzów Kulinarnych podzieliły między sobą drugi ZKP Lipusz i trzeci ZKP Wejherowo. Mieszany, damsko-męski team z Lipusza na plus zapisał wyborne faworki oraz kaszubskie stroje kucharzy. Wejherowska drużyna podbiła podniebienia jury zupą.

Dzięki pomocy Andrzeja Rożka i Marii Wiśniewskiej, dyrekcji Szkoły Podstawowej w Krokowej zmagania Kaszubów mogły odbyć się w szkolnej stołówce.
- Lepszego miejsca nie można było sobie wymarzyć. Tu było wszystko, odpowiednie lokum, naczynia, obrusy i nieoceniona pomoc pani Ani Kielińskiej, pracownicy szkolnej stołówki - mówią w KCK Krokowa.

V Regionalna Bitwa Kulinarna Krokowa 2018:

wideo: Bałtycka TV

Konferencja ministra Telusa w Skierniewicach

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na puck.naszemiasto.pl Nasze Miasto
Dodaj ogłoszenie