Kulinarne potyczki na Kaszubach toczone są od pięciu lat. Zasada konkursu- Regionalna Bitwa Kulinarna - który ma rozsławić naszą kuchenną tradycję jest prosta. Jeden główny produkt, trzy dania, historyczne przepisy i cztery oddziały Zrzeszenia Kaszubsko-Pomorskiego. Każda z trzech drużyn gotuje dokładnie to samo a wygrywający bierze wszystko - tytuł arcymistrza i prawo wyboru tematu przewodniego kolejnej Bitwy oraz mianowanie gości, którzy staną w kuchenne szranki.
ZKP Krokowa, którego najsmaczniejszy zestaw (zupa rybna, śledzie w śmietanie i drożdżówka) rok temu w Jastarni wygrał, teraz postawiła na ziemniaka. Konkretnie odmianę Vineta. To z niej trzeba było zrobić placki ziemniaczane, kartoflankę oraz faworki - w skład których też wchodzi kartofel.
ZOBACZ TEŻ:
Do Szkoły Podstawowej w Krokowej, gdzie stawiły się 3-osobowe teamy, krokowscy zrzeszeńcy zaprosili oddziały ZKP Strzebielino, ZKP Chwaszczyno i ZKP Lipusz. I nikogo z powiatu puckiego. Ten wybór to nie przypadek ani wyraz lokalnych animozji.
- Przez ostatnie lata Regionalna Bitwa Kulinarna mocno rozgościła się w powiecie puckim - zwraca uwagę Roman Kościelniak, prezes ZKP Krokowa. - Idea konkursu mówi o promocji kuchni w całym regionie, dlatego zdecydowaliśmy się zaprosić oddziały spoza naszego regionu.
Po 99 minutach gotowania i smażenia, jury w składzie: Ewa Kur, Maria Littwin, Bożena Hartyn-Leszczyńska pierwsze miejsce i tytuł Arcymistrza Kulinarnego przyznało drużynie z ZKP Chwaszczyno.
- Zadecydował przede wszystkim wyborny smak przygotowanych potraw i estetyka ich podania - relacjonują w Krokowskim Centrum Kultury.
Dwa tytuły Mistrzów Kulinarnych podzieliły między sobą drugi ZKP Lipusz i trzeci ZKP Wejherowo. Mieszany, damsko-męski team z Lipusza na plus zapisał wyborne faworki oraz kaszubskie stroje kucharzy. Wejherowska drużyna podbiła podniebienia jury zupą.
Dzięki pomocy Andrzeja Rożka i Marii Wiśniewskiej, dyrekcji Szkoły Podstawowej w Krokowej zmagania Kaszubów mogły odbyć się w szkolnej stołówce.
- Lepszego miejsca nie można było sobie wymarzyć. Tu było wszystko, odpowiednie lokum, naczynia, obrusy i nieoceniona pomoc pani Ani Kielińskiej, pracownicy szkolnej stołówki - mówią w KCK Krokowa.
V Regionalna Bitwa Kulinarna Krokowa 2018:
wideo: Bałtycka TV
Konferencja ministra Telusa w Skierniewicach
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?