wideo: Krzysiek Hoffmann
Zrobiło się bardzo smacznie w SP Jastrzębia Góra - a to za sprawą zaangażowania w akcję Śniadanie Daje Moc, która ma na celu m.in. zwiększenie świadomości dzieci dotyczących zdrowego odżywiania. Dyrekcja i nauczyciele tamtejszej podstawówki zmobilizowały dzieciaki do tego, by same przygotowały najważniejszy posiłek całego dnia. Jednak przygotowania do śniadaniowego święta rozpoczęły się o wiele wcześniej.
ZOBACZ TEŻ:
Uczniowie jastrzębiogórskiej szkoły wzięli udział w konkursie plastycznym. Zadanie było proste - stworzyć plakat promujący całe wydarzenie. Wszystkie prace ozdobiły szkolną salę sportową, a najlepsi otrzymali pamiątkowe dyplomy oraz nagrody rzeczowe.
Punktem kulminacyjnym śniadaniowej akcji było przygotowanie wraz z nauczycielami i przy drobnej pomocy ze strony zaangażowanych rodziców - uroczystego i zdrowego posiłku. Dzieci ze wszystkich klas SP Jastrzębia Góra niczym najlepsi kucharze zajęli się kreowaniem smaku i doborem składników. Każda grupa miała inny pomysł na zdrowy i pożywny posiłek. Dużą pomocą służyli specjaliści - dietetyk Karolina Gorzkiewicz, która podała kilka cennych wskazówek dotyczących prawidłowego odżywiania i dbania o swój organizm.
- Zaprosiliśmy na dzisiejszy dzień panią dietetyk, trenera personalnego - wylicza Hanna Żaczek, p.o. dyrektor SP Jastrzębia Góra. - Przez to chcieliśmy pokazać dzieciom, że nie tylko jedzenie, ale też sport i zdrowy tryb życia są bardzo ważne.
Po teorii przyszła praktyka. Młodzi zamknęli się w swoich salach, by zaskoczyć smakiem i kreatywnością. Spod ich rąk wychodziły prawdziwe śniadaniowe rarytasy, a smakowy wachlarz był bardzo szeroki. I tak uczniowie zerówki przygotowały przekąski owocowo-warzywne rodem z Westernu, pierwszaki i drugoklasiści zaserwowali wesołe kanapki i świeżo wyciskany sok z marchewki. Ich rok starsi koledzy przyrządzili kolorowe sałatki owocowe. Uczniowie czwartej klasy uraczyli gości finger foodowymi kanapeczkami z jajkiem i szynką. Smakowite tosty i sandwiche to efekt pracy piątoklasistów. Najstarsza ferajna w szkole - klasa 6 - postanowiła przygotować orzeźwiające koktajle owocowe. Tuż po prezentacji wszyscy mogli spróbować apetycznych śniadań. Łącznie z zaproszonym specjalnie na tę okazję sołtysem Szymonem Redlinem. Po minach małych kucharzy można wywnioskować, że wspólna praca w kuchni opłacała się.
- Wszyscy aktywnie włączyli się w akcję. Każda klasa wymyślała inne zdrowe potrawy, które później mogliśmy posmakować - dodaje dyrektor Żaczek. - Myślę, że ta inicjatywa będzie kontynuowana przez nas w następnych latach.
Strefa Biznesu: Rolnicy zapowiadają kolejne protesty, w nowej formie
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?