Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Tak oszczędzisz na jedzeniu, wykorzystując resztki. Piwo z czerstwego chleba, pesto z liści rzodkiewki...

Agata Wodzień-Nowak
Agata Wodzień-Nowak
Wykorzystywanie resztek jest ekonomicznym i ekologicznym rozwiązaniem.
Wykorzystywanie resztek jest ekonomicznym i ekologicznym rozwiązaniem. gettyimages.com/Arx0nt
Ci, którzy obierają warzywa, tracą nie tylko część witamin i składników mineralnych skrywających się zaraz pod skórką. Marnują również część kupionego lub wyhodowanego przez siebie produktu. – Obecnie trend jest taki, żeby warzywa porządnie umyć i zjadać w całości – przekonuje szef kuchni podczas warsztatów kulinarnych, na które trafiłam. Co zatem można zrobić z zeschniętego chleba albo przejrzałych owoców, które nie wyglądają już tak apetycznie?

Spis treści

Z danych Banków Żywności wynika, że statystyczna polska rodzina wyrzuca rocznie do kosza produkty o wartości co najmniej 3 tysięcy złotych. Dziś, przy szalejącej inflacji, myślę, że to jest dużo więcej. Zatem jest to kwota, którą już możemy mieć w portfelu, jeśli zrobimy racjonalne zakupy – mówiła niedawno w rozmowie z Polska Press Sylwia Majcher, edukatorka ekologiczna, autorka bestsellera „Gotuję, nie marnuję”.

I podpowiadała np., w jaki sposób można wykorzystać fusy od kawy.

Trend zero waste, czyli niemarnowania jedzenia, staje się coraz bardziej popularny. Jego zwolennicy dzielą się w sieci pomysłami na zastosowanie resztek. Podsuwają je też m.in. twórcy aplikacji To Good To Go, przeciwdziałającej marnowaniu żywności.

Warzywa wykorzystuj w pełni. Z natki może powstać zielone pesto

Łodyga brokuła albo natka rzodkiewki lub pietruszki i kolendry to odpady? Zamiast wyrzucać je do śmietnika na bio, możemy je zblendować, np. z bazylią i orzeszkami na pesto. Zielone częście warzyw sprawdzą się na przykład z makaronem czy jako dodatek do kanapek.

Tak możesz wykorzystać resztki jedzenia

Sięgamy po pomysły od To Good To Go:

  • skórka arbuza – świetna na kiszonkę w słoiku,
  • resztki wina można zamrozić i wykorzystać do sosu winnego,
  • resztki mleczka kokosowego z puszki zużyj do pinacolady,
  • skórki wyciśniętych owoców sprawdzą się jako dodatek do wody, powstanie orzeźwiający napój,
  • resztki jogurtu z dodatkiem owoców i orzechów jako mrożone ciastka – świetne na upały,
  • banan, szpinak, awokado w połączeniu i po zmiksowaniu dadzą pyszne smoothie,
  • banany, jajka i orzechy wykorzystaj do stworzenia muffinek,
  • przygotowuj sangrię, jeśli masz za dużo owoców, niektóre przejrzałe,
  • zrób grzanki z rantów pizzy lub suchego chleba.

Grzanki albo piwo z czerstwego chleba

Z suchego chleba może powstać tarta bułka, wystarczy ją zmielić albo grzanki, świetny dodatek do zup czy sałatek. Jest jeszcze jedna możliwość – piwo z czerstwego chleba. Tak zrobili twórcy To Good To Go. Firma wyprodukowała z okazji swoich trzecich urodzin w Polsce „Zrównowarzone” piwo z resztek pieczywa.

– W tym roku „uwarzyliśmy” wyjątkową akcję, którą jeszcze mocniej chcemy podkreślić, że nie wszystkie produkty, które w pierwszej ocenie nadają się do wyrzucenia, muszą lądować w koszu – mówi Anna Kurnatowska, Country Managerka Too Good To Go.

Jak powstało piwo uwarzone z chleba? Kiedy dziesiątki kilogramów chleba, bułek, bagietek i bajgli trafiły do kadzi zaciernej w warzelni, wymagały dokładnego rozdrobnienia.

Wszystko po to, aby maksymalnie ułatwić proces naturalnej fermentacji. W jej wyniku wydziela się ciepło, a efektem pracy drożdży, które dokonują przemiany obecnych w brzeczce cukrów, jest powstanie alkoholu zawartego w piwie. W „Zrównoważonym” około 30% wszystkich fermentowanych cukrów stanowi uratowane przed zmarnowaniem pieczywo, co przełożyło się na 2% alkoholu. Proces zajął około 5 tygodni, opisują inicjatorzy przedsięwzięcia.

Polecane przepisy zero waste

Mamy dla was kilka sprawdzonych, prostych przepisów zero waste. Polecamy:

To kolejne przykłady na wykorzystanie resztek. Jak to wygląda w Twojej kuchni?

Zobacz też inne tematy ze Strony Kuchni:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Tak oszczędzisz na jedzeniu, wykorzystując resztki. Piwo z czerstwego chleba, pesto z liści rzodkiewki... - Strona Kuchni

Wróć na puck.naszemiasto.pl Nasze Miasto