Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
1 z 22
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Astry, w szczególności nowoangielski i nowobelgijski, bywają...
fot. Agnieszka Kwiecień, Nova (wikimedia.commons CC BY-SA 4.0)

Te kwiaty nie boją się zimy. Nie musisz się nimi przejmować, gdy przychodzą mrozy. Polecamy aż 21 pięknych i łatwych w uprawie roślin

Astry

Astry, w szczególności nowoangielski i nowobelgijski, bywają też nazywane jesiennymi astrami, a potocznie „marcinkami" lub „michałkami". Rzeczywiście kwitną późno – od sierpnia/września do października/listopada. Mają charakterystyczne gwiazdkowate kwiaty, najczęściej w odcieniach różu i fioletu (obydwa gatunki), a także lila i białe (astry nowobelgijskie). W zależności od gatunku i odmiany mają zróżnicowaną wysokość, jednak astry nowoangielskie należą do wysokich roślin (1-1,8 m wys.), nowobelgijskie są niższe, mają też karłowe gatunki.

Wymagają one słonecznego miejsca i żyznej, przepuszczalnej ziemi. Latem warto je podlewać, bo wtedy lepiej kwitną i są odporniejsze na choroby. Co kilka lat można je odmłodzić, dzieląc bryłę korzeniową.

Bardzo wytrzymały na mróz, choć mniej popularny jest też aster alpejski (na zdjęciu). Jest niższy (do 40 cm wys.), ma fioletowoniebieskie kwiaty i kwitnie w maju-czerwcu. Trzeba mu zapewnić słońce i wapienną ziemię.

Odporność na mróz: aster nowoangielski i nowobelgijski – strefa 2, aster alpejski – strefa 3

licencja

Zobacz również

Kibice na meczu Stal - Spartakus. Byliście? Szukajcie się na zdjęciach

Kibice na meczu Stal - Spartakus. Byliście? Szukajcie się na zdjęciach

Arka Pawłów wygrała z Wierną Małogoszcz 3:1. Dwie bramki Mirosława Kalisty [FOTO]

Arka Pawłów wygrała z Wierną Małogoszcz 3:1. Dwie bramki Mirosława Kalisty [FOTO]

Polecamy

Więcej pociągów relacji Gdynia – Hel w wiosenne weekendy!

Więcej pociągów relacji Gdynia – Hel w wiosenne weekendy!

Czytaj etykiety! Oto 7 dodatków do żywności, które zwiększają ryzyko poważnej choroby

Czytaj etykiety! Oto 7 dodatków do żywności, które zwiększają ryzyko poważnej choroby

Patent włoskiej babci na zupę jarzynową. Jest pyszna i prosta do zrobienia

Patent włoskiej babci na zupę jarzynową. Jest pyszna i prosta do zrobienia