Warsztaty z wędzenia w Celbowie przygotowano dla kucharzy i pasjonatów dobrej kuchni. Trzydziestka z nich spotkało się podczas warsztatów, które zorganizowano w restauracji Nordowi Mol Celbowo.
Wędzenie ryb, o którym mówili Andrzej Ławniczak i Krzysztof Szulbowski ze Stowarzyszenia Kucharzy Polskich, było tematem zajęć zorganizowanych przez Północnokaszubską Lokalną Grupę Rybacką.
- Zależało nam, by nasi restauratorzy oferowali w przyszłości produkty wysokiej jakości - mówi Daniel Lessnau, dyrektor biura PLGR.
Andrzej Ławniczak przekonuje, że kucharze nad morzem powinni czerpać z tradycji kaszubskich.
- Kuchnia regionalna została wypracowana przez wieki - mówi. - Jest ona bardzo bogata, jednak o wielu jej walorach zapomniano przez lata.
Ławniczak zachęca do korzystania z tak nietypowych dodatków dom potraw, jak np. bursztyn.
- To największe bogactwo nadmorskiego regionu - mówi kucharz.
Uczestnicy warsztatów uczyli się prawidłowego przygotowania ryb do wędzenia, krojenia warzyw, które trafiaja do marynaty.
SPRAWDŹ
Wśród uczestników zajęć była grupa uczniów Technikum Hotelarsko-Gastronomicznego we Władysławowie.
- Liczę, że poznam nowe przepisy na znakomite ryby - mówi Szymon Skoczke z klasy pierwszej. - Do tej pory miałem okazję przygotować śledzia po angielsku.
Warsztaty z wędzenia w Celbowie. Zobacz, jak uczono wędzenia:
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?