Konkurs, jaki ogłosiliśmy na łamach "Echa Ziemi Puckiej" , spotkał się ze sporym zainteresowaniem. Wśród nadesłanych przepisów dominowały te na potrawy tradycyjne, choć nie brakowało też propozycji dość egzotycznych.
Na najlepsze przepisy Czytelników czekał kosz wędli z wytwórni Kummer.
Wszystkie nadesłane do nas przepisy kulinarne trafiły do Waldemara Damaszke, kucharza z Restauracji Nordowi Mol w Celbowie i naszego jurora.
- Wybrałem jajko faszerowane rzeżuchą - mówi kucharz. - Bo charakteryzuje się nawiązaniem do naszych tradycji świąt wielkanocnych.
Przepis na takie jajka przysłała do nas Beata Szornak z Mechowa. W liście były łącznie aż cztery przepisy.
- Na każde danie - podkreśla pani Beata.
Nasza laureatka w pierwszej chwili nie dowierzała szczęściu. Myślała nawet, że to nieco spóźniony dowcip primaaprilisowy. W końcu uwierzyła, że faktycznie wygrała kosz pysznych wędlin.
- Zgłosiłam do konkursu dania, które goszczą co roku na naszym stole wielkanocnym - mówi nasza Czytelniczka. - Wędliny oczywiście bardzo nam się przydadzą.
To nie koniec dobrych wiadomości. Waldemar Damaszke postanowił dodatkowo wyróżnić jeszcze jeden przepis - na paschę (zamieszczamy go w internecie). Nadesłała go Dorota Styn z Władysławowa, którą otrzyma od nas nagrodę - niespodziankę.
Waldemar Damaszke przyznaje, że bardzo chętnie sięga w domu po tradycyjne wielkanocne przepisy.
- Przygotowywane według nich dania są bardzo smaczne oraz zdrowe - podkreśla kucharz. - U mnie obowiązkowo na wielkanocne śniadanie muszą być sałatki z jajkiem przepiórczym, mieszanką świeżych sałat, tuńczykiem oraz sosem winegret. Na obiad oczywiście mięsiwa. Moja żona robi w domu wyśmienitą faszerowaną łopatkę. Polecam.
Przepis Beaty Szornak na jajka faszerowane rzeżuchą.
Składniki:
4-5 jaj,
łyżka majonezu,
15 dkg sera żółtego,
4 plasterki szynki,
rzeżucha, (im będzie jej więcej, tym smaczniejsze będzie danie).
Jajka gotujemy na twardo i obieramy ze skorupek. Następnie kroimy na pół i wyjmujemy żółtka. Białka odkładamy do późniejszego wykorzystania. Ser ucieramy na tarce o drobnych oczkach, a szynkę kroimy w drobną kostkę.
Mieszamy żółtka z szynką dodając rzeżuchę i majonez. Powstałą masę doprawiamy do smaku i napełniamy nią połówki białek. Na koniec dla dekoracji całość posypujemy jeszcze całą rzeżuchą.
Przepis na paschę autorstwa Doroty Styn z Władysławowa
Składniki: 1 kg niekwaśnego twarogu
5 żółtek
30 dkg cukru
1/4 l śmietanki
20 dkg masła
10 dkg migdałów
10 dkg rodzynków
orzechy,
figi,
suszone morele,
skórka pomarańczowa
Twaróg zmielić trzy razy. Żółtka utrzeć z cukrem i śmietanką w makutrze, ogrzewać nie dopuszczając do zagotowania. Następnie do masy dodać masło, zmielony ser, posiekane migdały, rodzynki, skórkę pomarańczową i figi. Wszystko razem wymieszać.
Uformować kopułę, wstawić na 12 h do lodówki, na koniec zalać wszystko czekoladą i posypać wiórkami orzechowymi.
- Palce lizać, polecam! - zachęca pani Dorota.
Strefa Biznesu: Rolnicy zapowiadają kolejne protesty, w nowej formie
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?