Wladysławowo: Wspólne gotowanie - kuchnia rybacka i ukraińska. Tak wyglądały warsztatowe spotkania NGO powiatu puckiego w MERK-u | ZDJĘCIA

Piotr Niemkiewicz
Piotr Niemkiewicz
Przedstawiciele organizacji pozarządowych powiatu puckiego na nietypowych warsztatach w Centrum MERK we Władysławowie. Nasze gospodynie, strażacy, opiekunowie i sportowcy uczyli się m.in. jak ugotować zupy: ukraińską (z Siergiejem Kriuczkowem) i rybną (z Patrykiem Galewskim).

Warsztatowe spotkania we władysławowskim Centrum MERK były częścią szerszego programu, które puckie Centrum Organizacji Pozarządowych realizuje przy współpracy z Kaszubskim Uniwersytetem Ludowym w Wieżycy.

To właśnie w ramach tej kooperacji powstał projekt "Animator społeczności lokalnej", skierowany do osób, które - najkrócej mówiąc - są lokalnymi liderami: wiedzą więcej, umieją więcej, częściej angażują się w kreowanie lokalnego życia.

- To ludzie, którzy robią więcej niż inni, ale też nieustannie się rozwijają - tłumaczy ideę Daniel Lessnau, dyrektor biura Stowarzyszenia "Północnokaszubska LGR".

Dla tej grupy z powiatu puckiego - wśród nich m.in. strażacy z gminy Krokowa, gospodynie, członkowie Zrzeszenia Kaszubsko-Pomorksiego, muzycy, żeglarze z gminy Kosakowo - była m.in. seria szkoleń realizowanych przez KUL w Wieżycy. Nasi animatorzy uczyli się m.in. metod analizy zasobów, czy sposobów skutecznej komunikacji lub uruchamiania potencjału młodych mieszkańców.

Mieli też do wykonania konkretne zadania. Jednym z nich było przygotowanie własnego projektu. I tak właśnie powstały warsztaty kulinarne, które zrealizowano we Władysławowie.

Dzieci z powiatu puckiego namalowały mural we Władysławowie:...

W MERK-u skoncentrowano się m.in. na kuchni i wspólnym angażowaniu sił na osiągnięciu celu. To dlatego do współpracy zaproszono dwóch kucharzy - Patryka Galewskiego z Restauracji Kutter w Helu oraz Siergieja Kriuczkowa, znanego z jego muzycznych występów.

Ten pierwszy postawił na regionalne potrawy i kuchnię rybacką: pokazywał i uczył jak zrobić zupę rybną. Drugi: jak przygotować barszcz ukraiński.

- Jest mi niezmiernie miło, że po raz kolejny zostałem zaproszony do współpracy ze Stowarzyszeniem. Jako rzemieślnik i artysta kierunku kulinarnego uważam, iż wartość dania i potrawy ukryta jest w prostocie jej wykonania - mówi Patryk Galewski, szef kuchni w restauracji Kutter w Helu. - Przede wszystkim uczciwe podejście do produktu, skutkuje zdobyciem serc nawet najbardziej wymagających smakoszy. Restauracja Kutter, której mam zaszczyt być szefem kuchni, od lat cieszy się uznaniem właśnie za naturalność serwowanych w niej dań

Jednak kuchenna część była finałem znacznie dłuższego procesu: planowania i realizacji przedsięwzięcia, w którym ostatecznie wzięło ok. 60 osób.

- Spotkanie we Władysławowie było podsumowanie i jednocześnie "mikro działaniem" angażującym wszystkich uczestników - tłumaczy jego gospodarz Daniel Lessnau.

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie