Wladysławowo: Wspólne gotowanie - kuchnia rybacka i ukraińska. Tak wyglądały warsztatowe spotkania NGO powiatu puckiego w MERK-u | ZDJĘCIA

Piotr Niemkiewicz
Piotr Niemkiewicz
Przedstawiciele organizacji pozarządowych powiatu puckiego na nietypowych warsztatach w Centrum MERK we Władysławowie. Nasze gospodynie, strażacy, opiekunowie i sportowcy uczyli się m.in. jak ugotować zupy: ukraińską (z Siergiejem Kriuczkowem) i rybną (z Patrykiem Galewskim).

Warsztatowe spotkania we władysławowskim Centrum MERK były częścią szerszego programu, które puckie Centrum Organizacji Pozarządowych realizuje przy współpracy z Kaszubskim Uniwersytetem Ludowym w Wieżycy.

To właśnie w ramach tej kooperacji powstał projekt "Animator społeczności lokalnej", skierowany do osób, które - najkrócej mówiąc - są lokalnymi liderami: wiedzą więcej, umieją więcej, częściej angażują się w kreowanie lokalnego życia.

- To ludzie, którzy robią więcej niż inni, ale też nieustannie się rozwijają - tłumaczy ideę Daniel Lessnau, dyrektor biura Stowarzyszenia "Północnokaszubska LGR".

Dla tej grupy z powiatu puckiego - wśród nich m.in. strażacy z gminy Krokowa, gospodynie, członkowie Zrzeszenia Kaszubsko-Pomorksiego, muzycy, żeglarze z gminy Kosakowo - była m.in. seria szkoleń realizowanych przez KUL w Wieżycy. Nasi animatorzy uczyli się m.in. metod analizy zasobów, czy sposobów skutecznej komunikacji lub uruchamiania potencjału młodych mieszkańców.

Mieli też do wykonania konkretne zadania. Jednym z nich było przygotowanie własnego projektu. I tak właśnie powstały warsztaty kulinarne, które zrealizowano we Władysławowie.

Dzieci z powiatu puckiego namalowały mural we Władysławowie:...

W MERK-u skoncentrowano się m.in. na kuchni i wspólnym angażowaniu sił na osiągnięciu celu. To dlatego do współpracy zaproszono dwóch kucharzy - Patryka Galewskiego z Restauracji Kutter w Helu oraz Siergieja Kriuczkowa, znanego z jego muzycznych występów.

Ten pierwszy postawił na regionalne potrawy i kuchnię rybacką: pokazywał i uczył jak zrobić zupę rybną. Drugi: jak przygotować barszcz ukraiński.

- Jest mi niezmiernie miło, że po raz kolejny zostałem zaproszony do współpracy ze Stowarzyszeniem. Jako rzemieślnik i artysta kierunku kulinarnego uważam, iż wartość dania i potrawy ukryta jest w prostocie jej wykonania - mówi Patryk Galewski, szef kuchni w restauracji Kutter w Helu. - Przede wszystkim uczciwe podejście do produktu, skutkuje zdobyciem serc nawet najbardziej wymagających smakoszy. Restauracja Kutter, której mam zaszczyt być szefem kuchni, od lat cieszy się uznaniem właśnie za naturalność serwowanych w niej dań

Jednak kuchenna część była finałem znacznie dłuższego procesu: planowania i realizacji przedsięwzięcia, w którym ostatecznie wzięło ok. 60 osób.

- Spotkanie we Władysławowie było podsumowanie i jednocześnie "mikro działaniem" angażującym wszystkich uczestników - tłumaczy jego gospodarz Daniel Lessnau.

Ciasto malinowe "Pianka"

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na puck.naszemiasto.pl Nasze Miasto
Dodaj ogłoszenie