Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
5 z 16
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
RUCHANKI...
fot. Wikipedia.org

Zaskakujące nazwy potraw regionalnych. Oto gęsie pipki, keselica i parzybroda! Tradycyjne potrawy z zabawnymi nazwami

RUCHANKI

Danie kaszubskie. Płaskie, owalne racuszki z ciasta chlebowego (co daje smak lekko kwaśny) lub drożdżowego (smak słodkawy), smażone na gorącym tłuszczu.

Pierwotnie ruchanki sporządzano z resztek ciasta pozostałego po wypieku chleba. Wersję z ciasta chlebowego spożywano także m.in. na śniadanie zamiast chleba. Ruchanki z mąki pszennej i drożdży przygotowywano natomiast w czasie karnawału. Podaje się je na ciepło, posypane cukrem pudrem lub kryształem. Na Kaszubach podaje się je z jabłkiem.

Zobacz również

Poszedł w raczkach na Świnicę. Omal nie przypłacił tego życiem

Poszedł w raczkach na Świnicę. Omal nie przypłacił tego życiem

Prezydent w rocznicę wstąpienia do UE: zwieńczenie długoletniego okresu transformacji

Prezydent w rocznicę wstąpienia do UE: zwieńczenie długoletniego okresu transformacji

Polecamy

Przegląd tygodnia od 21.04 w Kościerzynie

Przegląd tygodnia od 21.04 w Kościerzynie

Margaret zdradza wiele sekretów ze swojego życia - WIDEO

TYLKO U NAS
Margaret zdradza wiele sekretów ze swojego życia - WIDEO

Wielogodzinne erekcje i utrata wzroku. 5 powodów sprawi, że nie sięgniesz po Viagrę

Wielogodzinne erekcje i utrata wzroku. 5 powodów sprawi, że nie sięgniesz po Viagrę