Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Złap wiatr w pomorskie żagle wiedzy. Uczniowie z ZSO Hel pod okiem ZKP Hel uczyli się gotować ryby

p.
Helskie Kuchciki w ZKP Hel
Helskie Kuchciki w ZKP Hel Aleksandra Ciskowska-Seletyn
Helskie Kuchciki z ZSO uczyły się przyrządzać rybne potrawy. Uczniowie szkolili się pod okiem specjalistek z ZKP Hel.

Helskie Kuchciki, czyli uczniowie klasy piątej Zespołu Szkół Ogólnokształcących, w ramach projektu „Złap wiatr w pomorskie żagle wiedzy” pod patronatem marszałka województwa pomorskiego, trafiły do siedziby Zrzeszenia Kaszubsko-Pomorskiego w Helu, gdzie miały okazję zapoznać się tradycyjną kuchnią kaszubską, której głównymi składnikami są ryby.
- Uczestnicy projektu zostali ciepło przyjęci przez członkinie Zrzeszenia, które powitały dzieci w tradycyjnych strojach kaszubskich - relacjonuje Aleksandra Ciskowska-Seletyn, opiekun projektu..

ZSO Hel - aktywni uczniowie z półwyspu

Spotkanie zaczęło się od degustacji potraw przygotowanych specjalnie na tę okazję według dawnych receptur.
- Wśród dań znalazły się: śledź w oleju, dorsz - ale tylko z nazwy - po grecku i szprotka smażona w sosie pomidorowym - wylicza nauczycielka. - Wszystko bardzo smaczne, zrobione z bałtyckich ryb.

Następnie Kuchciki zostały poddane sprawdzianowi ze znajomości kaszubskich nazw ryb występujących w Morzu Bałtyckim. Tutaj nie obyło się bez pomocy przedstawicielek Zrzeszenia.
Kolejne zadanie polegało na uporządkowaniu karteczek ze składnikami i ułożeniu z nich potrawy.
- I temu zdaniu młodzi adepci sztuki kulinarnej podołali - chwali Aleksandra Ciskowska-Seletyn.

Prawdziwa niespodzianka czekała na uczestników projektu na koniec, gdy sami stanęli do stołu kuchennego i przygotowali tradycyjny postny piątkowy obiad na Kaszubach. Dzieci z zapałem wzięły się do krojenia, a po niespełna godzinie, wszyscy siedzieli za stołem i jedli śledzia w śmietanie z pulkami, czyli ziemniakami w mundurkach.
- Z pewnością o tej wizycie w checzy kaszubskiej uczniowie będą często opowiadali, a o gościnności Zrzeszenia Kaszubsko-Pomorskiego w Helu z pewnością długo nie zapomną, zgodnie z powiedzeniem przez „żołądek do serca” - podsumowuje Aleksandra Ciskowska-Seletyn.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jak postępować, aby chronić się przed bólami pleców

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na hel.naszemiasto.pl Nasze Miasto