Breitlingowa Biesiada. Tak Władysławowo opowiada o rybackich korzeniach
Plenerowa impreza, która zadebiutowała we Władysławowie łączy walory turystyczne, kulinarne, historyczne, edukacyjne i rozrywkowe.
- Bretlingowa Biesiada to rekonstrukcja połowu szprotowym niewodem dobrzeżnym tzw. bretliżnikiem oraz wspólna zabawa i degustacja na targowisku miejskim we Władysławowie! - komentuje Roman Kużel, burmistrz gminy Władysławowo.
Rekonstrukcyjna impreza to naprawdę interaktywne widowisko, w którym może wziąć udział każdy chętny. Ruszyć z rybakami i Rybacką Orkiestrą z Jastarni nad plażę we Władysławowie, by tam zobaczyć, jak rybacy przygotowują się do wyjścia w morze. Tam łapią szproty, którymi potem na lądzie zajmują się ich żony.
Świeże ryby trafiają do obróbki i stają się ważnym elementem lokalnej kuchni. Jak rybackie rodziny konsumowały szprotki? Wykorzystywano je na różne sposoby, w tym dość niecodzoiennie - z dzisiejszej perspektywy. Były m.in. dodatkiem do... jajecznicy.
Szproty pod tą właśnie postacią były też serwowane podczas plenerowej Breitlingowej Biesiady. To właśnie prażnica na bretlingach była daniem, które można było posmakować we Władysławowie.
Na plenerowym pokazie kulinarnym pojawiły się też potrawy, które trafiły na listę Produktów Tradycyjnych Ministerstwa dla Województwa Pomorskiego i Kaszub Północnych (kaszubskie bretlingi, helskie anchovis).
- Oraz tymi, które zostały uhonorowane Perłą za najlepszy polski produkt regionalny Kaszub oraz Bursztynowym Laurem Marszałka Województwa Pomorskiego - wyliczają organizatorzy.
We Władysławowie nie kryją, że impreza ze szprotami mogłaby trafić do wakacyjnego kalendarza imprez turystycznych.
- Organizatorom pokazu przyświecał jeden cel, cofnąć się do czasów naszych przodków i zaprezentować pokaz połowu ryb z plaży - komentuje Bogumiła Ceynowa-Kasprzyk z Koła Gospodyń Wiejskich we Władysławowie. - Uważam, że dzięki zaangażowaniu wielu osób osiągnęliśmy zamierzony efekt, który będziemy chcieli powtórzyć w przyszłym roku.
Zobacz też na dziennikbaltycki.pl
Pierwszy Polowy Zjazd Starych Bizonów, Sobieńczyce - Myśliwk...
Sonda "Dziennika Bałtyckiego". Jak dobrze znasz kuchnię kaszubską?
Na Bretlingową Biesiadę zaprosili:
- burmistrz Władysławowa,
- Koło Gospodyń Wiejskich we Władysławowie,
- Stowarzyszenie „Szotland”,
- Muzeum Północnokaszubskie we Władysławowie.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź "Dziennik Bałtycki" codziennie. Obserwuj dziennikbaltycki.pl!
Port Lotniczy Olsztyn-Mazury zmodernizował swoją infrastrukturę
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?