Primavera Food Days 2019 to dwudniowy event gastronomiczny, na który zapraszamy do Primavery w Jastrzębiej Górze w czwartek i piątek 25-26 kwietnia.
- Primavera Food Days łączy ze sobą dwa prestiżowe konkursy kulinarne, przestrzeń wystawienniczą, strefę systemu Primalife oraz program warsztatowo – wykładowy - apewniają organizatorzy. - Z pewnością nie zabraknie ciekawych prelekcji, pokazów kulinarnych oraz kulinarnej gwiazdy - Roberta Sowy!
Wstęp na Primavera Food Days jest bezpłatny.
ZOBACZ KONIECZNIE: Pomorskie Potyczki Kulinarne 2018 - Pascal Brodnicki w Jastrzębiej Górze oceniał potrawy przygotowane przez uczniów
Pierwszego dnia (25 kwietnia) odbędzie się II Turniej Kulinarny „Prima Zdrowie”, organizowany przez Primavera Jastrzębia Góra.
- Jest to konkurs skierowany do młodych adeptów sztuki kulinarnej z pomorskich szkół gastronomicznych - wyjaśnia Magdalena Stankowska-Łaszcz. - Turniej Kulinary ma na celu zmianę trendu kulinarnego w stronę zdrowia, oraz wyłonienie talentów, które w przyszłości będą reprezentowały zdrowe oblicze gastronomii promując ideę wellness cooking.
Produktem głównym obowiązkowym będzie ryba morska. Organizatorowi zależy na propagowaniu kuchni z użyciem produktów lokalnych, świeżych i wpisujących się w trend zdrowej kuchni.
„Dorsz Bałtycki oraz policzki z dorsza” - to temat i zadanie konkursowe uczestników 16. edycji Pomorskich Potyczek Kulinarnych. Konkurs dla kucharzy profesjonalnych odbędzie się drugiego dnia (26 kwietnia) i jest jednym z najbardziej prestiżowych konkursów w Polsce.
- Do Jastrzębiej Góry przyjadą profesjonalni kucharze z całe Polski, by przed jury złożonym z cenionych w środowisku gastronomicznym szefów kuchni, pokazać swoje kulinarne umiejętności - podkreślają organizatorzy
Uczestnicy konkursu będą mogli się ubiegać nominację do Kulinarnego Pucharu Polski 2019. Organizatorem Pomorskich Potyczek Kulinarnych jest Dariusz Gwiazda, szef kuchni Primavera Jastrzębia Góra.
W ramach Primavera Food Days odbędzie również szereg ciekawych warsztatów i wykładów. Odwiedzający event będą mogli m.in. poznać nadchodzące trendy kulinarne, dowiedzieć się jak zrobić idealne zdjęcie potrawom, czym jest ekologiczne jedzenie i jakie są zasady skutecznej komunikacji.
W programie szkoleń znajdą dla siebie coś ciekawego zarówno profesjonaliści z branży gastro jak i osoby pracujące nad swoim rozwojem.
Szczegółowy harmonogram znajduje się na stronie www.primaverafooddays.pl.
Robert Sowa na warsztatach kulinarnych z młodzieżą
wideo: echodnia.eu
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?