Restauracja Lazurowa narodziła się na turystycznych i pensjonatowych zgliszczach - dosłownie. Bo zanim powstał hotel Szafir, w którym znajduje się dziś restauracja, w Jastrzębiej Górze stał pensjonat Magnat.
- Ale z czasem okazał się zbyt mały jak na potrzeby Jastrzębiej Góry, więc postanowiliśmy go rozbudować - relacjonuje Anna Pestilenz, właścicielka hotelu.
To, że w nowym obiekcie powstanie restauracja, było oczywiste. Jastrzębia Góra jest przecież miejscem, które odwiedza tysiące turystów. A każdy zjeść gdzieś musi...
Tak swój początek wziął jeden z najmłodszych i najnowocześniejszych obiektów w gminie Władysławowo. Wszystko to zasługa... pań.
- To jest miejsce damską ręką pisane. Hotel zaprojektowała Anna Król, kolejna Anna Mróz wymyśliła nazwę, a trzecia Anna całość prowadzi - ze swadą tłumaczy Anna Pestilenz. - Ale i zdolni panowie mają tu sporo do powiedzenia!
Restauracja Lazurowa w Hotelu Szafir - zobacz innych zwycięzców w naszym plebiscycie Smakosz 2013 powiatu puckiego
Restauracja Lazurowa: Wakacyjne początki
Lazurowa oraz hotel swoje podwoje otworzyły w lipcu 2013 roku. Całoroczne obiekty z miejsca zyskały sporą sympatię klientów, ale też musiały zawalczyć o kolejnych. M.in. ofertą gastronomiczną, choć to trudne zadanie, bo lokalnej konkurencji na wysokim poziomie nie brakuje.
Dlatego Restauracja Lazurowa postawiła na kuchnię mocno niecodzienną i połączoną z regionalnymi smakami.
- Gdy goście przeglądają nasze restauracyjne menu, na stoliku czeka na nich pyszne masełko śledziowe i ciepłe pieczywo prosto z pieca - mówi Marcin Curyło, menedżer hotelu Szafir. - To, zresztą bardzo dobrze przyjęty, nasz ukłon w stronę kaszubskiej tradycji powiatu puckiego.
W Lazurowej zjemy dania sous-vide, to próżniowa metoda długiego gotowania potraw, która zapewnia niezapomniany smak i aromat.
- Ten sposób gotowania pozwala zachować wszystkie walory smakowe - zapewnia Tomasz Leśniak, szef kuchni i trzeci Najlepszy Kucharz Powiatu Puckiego. - A potrawa nie traci nic na swojej pierwotnej wadze. Produkty szczególnie delikatne, jak ryby, zachowują swój kształt i nie rozpadają się na talerzach.
W Jastrzębiej Górze zjemy m.in. udko z gęsi, dania z dyni, jesiotra z kremowym cytrynowym risotto i brokułami czy karpia na podsmażonych borowikach z sosem balsamicznym i ziemniakami. Ale nie przyzwyczajajmy się zbyt do menu...
- Razem z naszym szefem co kwartał przygotowujemy kulinarną rewolucję w karcie - wyjaśnia Anna Pestilenz. - Staramy się tak dobrać potrawy, by pasowały do pory roku.
Restauracja Lazurowa: Z prawej morze, z lewej jar
Mocną stroną Lazurowej jest lokalizacja. Niedaleko stąd nad bałtycki brzeg i masywne, malownicze, ale i niebezpieczne jastrzębiogórskie klify. Kilkadziesiąt metrów dalej - choć to samo centrum wypoczynkowej miejscowości - mamy kolejną atrakcję: wąwóz.
- Miejsce jest prawdziwie magiczne - mówi Anna Pestilenz. - W środku sezonu, gdy wokół tłumy letników, możemy rozłożyć leżak w jarze i relaksować się w otoczeniu dzikiej przyrody, niemal kompletnie bez ludzkiego towarzystwa.
Restauracja Lazurowa i rywale z okolicy
Restauracja Lazurowa ma silną konkurencję - także poza sezonem i nie tylko w okolicy. Ale dla załogi z hotelu Szafir żadne wyzwanie nie jest zbyt duże.
- Konkurencja jest zdrowa, zwłaszcza w gastronomii - przyznaje Marcin Curyło.
W Szafirze sprawdzano ofertę konkurencji - m.in. restauracji Łóżko z Jastarni, która w tym roku zajęła drugie miejsce w plebiscycie Smakosz powiatu puckiego. Smakowało.
- Nasz zadowolony klient to najlepsza reklama dla całego regionu - mówi Anna Pestilenz. - Tak samo jest w innych lokalach. Jeśli powiat wspólnymi siłami wypracuje dobrą, gastronomiczną i hotelarską markę, to może liczyć na stały przypływ gości.
Restauracja Lazurowa: tylko cały rok!
Restauracja Lazurowa - oraz oczywiście Hotel Szafir - zapraszają do siebie przez cały rok. Zwłaszcza po sezonie.
- Pewien dziennikarz z Warszawy zapytał mnie, co jesienią i zimą można robić nad morzem - opowiada Anna Pestilenz. - Wyliczyłam mu więc spacery nad morzem, rowerowe i nordicwalkingowe trasy w lasach, muzea, fokarium, Półwysep Helski...
Restauracja Lazurowa w hotelu Szafir w Jastrzębiej Górze,
ul. Droga Rybacka 54.
Czynna codziennie w godz. 12-22
tel. 58 739 69 96; 793 100 608
www.szafirhotel.pl
[email protected]
Strefa Biznesu: Plantatorzy ostrzegają - owoce w tym roku będą droższe
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?