"Zwyczajni - niezwyczajni". Spotkanie z Ukrainkami, gotowaniem pysznej, gęstej sycącej zupy, barszczu ukraińskiego - 21.04.2023
Tekst nagłówka spisu:
W piątkowe popołudnie – 21 kwietnia 2023 r. słuchacze zbąszyńskiego Uniwersytetu Trzeciego Wieku wzięli udział w cyklicznym spotkaniu w ramach programu "Zwyczajni – niezwyczajni".
Tym razem słuchacze spotkali się z Ukrainkami, uciekinierkami wojennymi. Kobiety w różnym wieku uciekając przed wojną trafiły do Zbąszynia w marcu ubiegłego roku. Pilnie uczą się języka polskiego, starają się tutaj znaleźć „nowy dom”, co dla nich nie jest takie łatwe. My żyjąc spokojnie nie wiemy jak ciężko jest znaleźć się wśród obcych ludzi, nie znając języka. Tutaj wszystkiego uczą się od nowa. Pomimo swoich przeżyć od wnuczki po babcię są radosne i uśmiechnięte.
Czytaj także: "Zwyczajni – niezwyczajni", czyli spotkanie słuchaczy UTW z Katarzyną Kutzmann-Solarek. Być z samym sobą, ze swoimi myślami!
Panie opowiedziały o kuchni ukraińskiej. Później opanowały kuchnię, gdzie przystąpiły do gotowania barszczu ukraińskiego. Na tradycyjny barszcz ukraiński nie ma jednego przepisu. W zależności od regionu gotowany jest nieco inaczej. Każda gospodyni gotuje go po swojemu, jednak są pewne zasady, których trzymają się wszyscy.
Jest to jedna z ciekawszych zup – gęsta i sycąca, w której skład wchodzi duża ilość warzyw; marchew, cebula, papryka, biała kapusta, ziemniaki, fasola, buraczki, czosnek, przecier pomidorowy. Podstawowym składnikiem barszczu są buraczki.
Słuchacze UTW dowiedzieli się jak zrobić pyszny ukraiński barszcz
Aby praca przebiegłą szybciej do pomocy włączyli się słuchacze, krojąc warzywa w drobną kostkę. Marchew i buraczki starto na tarce. Panie swoją pracę rozpoczęły od ugotowania wywaru mięsnego i zrobienia zasmażki z warzyw duszonych - wyłącznie na oleju. Po ugotowaniu w wywarze kapusty i ziemniaków całość połączono z zasmażką.
To Cię zainteresuje "Zwyczajni - niezwyczajni". Słuchacze UTW w Muzeum Ziemi Zbąszyńskiej i Regionu Kozła. Spotkanie z Wojciechem Olejniczakiem
W oczekiwaniu na barszcz, panie również z pomocą seniorów ulepiły ponad 200 pierogów ruskich. Poczęstowały seniorów pysznie przyprawionym gotowanym boczkiem przywiezionym z Ukrainy. Na stół trafiły również ciasteczka, kompot, pierożki z zasmażką z cebuli. Kiedy zupa już była już gotowa podano ją z pampuchami oraz śmietaną.
Wszystkie potrawy zaserwowane przez zwyczajne- niezwyczajne kobiety z Ukrainy, bardzo smakowały. Spotkanie przebiegło w miłej atmosferze, przeplatane spożywaniem potraw, rozmowami oraz wspólnym śpiewem.
Widzisz wypadek? Coś cię zaniepokoiło? Chcesz się czymś pochwalić?
Pisz do nas na: [email protected] lub zostaw nam wiadomość na facebooku
Sałatka z młodych ziemniaków. Idealna do dań z grilla
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?