TOP 5, powiat pucki: gdzie dostaniemy najsmaczniejsze pieczywo? O to zapytaliśmy czytelników puck.naszemiasto.pl. Odpowiedzi? Zdziwicie się

Piotr Niemkiewicz
Piotr Niemkiewicz
Powiat pucki: gdzie dostaniemy najsmaczniejsze pieczywo? O to zapytaliśmy czytelników puck.naszemiasto.pl
Powiat pucki: gdzie dostaniemy najsmaczniejsze pieczywo? O to zapytaliśmy czytelników puck.naszemiasto.pl Dziennik Bałtycki/Echo Ziemi Puckiej
Gdzie w Pucku i okolicach kupimy najsmaczniejsze pieczywo? O to zapytaliśmy Was, klientów i naszych Czytelników. Zobaczcie, które piekarnie i jaki rodzaj pieczywa trafiły do naszego TOP 5; Smaczny chleb w powiecie puckim to też ten, który zrobimy... sami.

Gdzie w Pucku i okolicach wypiekają najsmaczniejszy chleb, bułki i pozostałe gatunki pieczywa? Nasi Czytelnicy nie mieli wątpliwości i wskazali kilku konkretnych producentów wypieków. Okazało się, że jesteśmy bardzo przywiązani do lokalnych marek.

Wśród naszych komentatorów nie zabrakło też osób z wysublimowany smakiem i przede wszystkim... poczuciem humoru.

- Najlepszy, to tylko trzydniowy z "Biedry" - z serią uśmiechów próbuje przekonać nas Edmund Bradtke.

TOP 5 - najsmaczniejsze pieczywo w Pucku i okolicach zdaniem Czytelników kupimy od:

O tym, że najpyszniejsze pieczywo oferuje Piekarnia Cukiernia Hoffmann w Pucku, przekonywało zdecydowanie najwięcej naszych Internautów.

- Hoffman! Najlepsze - energicznie zapewnia Ewa Kowalska.

W tym samym tonie wypowiada się Aurelia Hebel:

- Na rynku, super dobre pieczywo - podkreśla Halina Wanserska.

Najmłodsza stażem w tym komplecie Piekarnia Brzóska z Pucka też ma grono wiernych klientów i fanów.

- Piekarnia Brzóska wiem, że jem zdrowo i bardzo smacznie! - przekonują Agnieszka Ploska i Iwona Korth-Kapuscinska.

M.in. Natalia Nadolska, Ewa Dołęga, Joanna Tatarczuk wskazały Piekarnę Renovo (dawny Mazurek), znajdującą się blisko granicy Pucka i gminy Puck. Dlaczego?

- To przecież oczywiste od ponad 10 lat - zapewnia Joanna Tatarczuk.

Na co powinni zwrócić uwagę piekarze w powiecie puckim, by zadbać o podniebienia swoich klientów? Tu o konkrety nietrudno.

- Pieczywo bez tej całej wszechobecnej chemii. To się ceni - przekonuje Martyna Legęza, która chleb kupuje w Piekarni Brzóska.

- Duży wybór... zawsze świeże i pyszne - wylicza Małgorzata Wicka, też wierna klientka Piekarni Brzóska.

Mistrzowie Smaku 2018, powiat pucki: Cukiernia Hoffmann na S...

Nie wszyscy kupujemy świeże pieczywo u producentów. Część z nas zostawia to... zrządzeniu losu.

- Zależy gdzie najbliżej piekarni jestem, to wstąpię i kupię - zdradza Agnieszka Nieborek. - Preferuje graham chleb :-)

Gdzie w naszym mieście sprzedają najlepsze pieczywo? To przecież jasne jak słońce - uznała część Internautów.

- W piekarni - wskazał Konrad Kędzior.

- Naturalnym faktem jest, że w piekarni...! Chyba nie w sklepie meblowym... - z humorem wtórowała Natalia Timm. - Najlepszy i najzdrowszy jest swojski chlebek: gryczany itp. i bułeczki.

Smaczny chleb w Pucku i okolicy? Nie kupuję!

Są wśród nas, mieszkańców powiatu puckiego, tacy, którzy po świeże pieczywo nie pędzą rankiem do sklepów i piekarni. Dlaczego? Odpowiedzi udzielił nam Marcin Sz.

- Piekę sam. Wiem, co jem, choć pieczywo jem okazjonalnie - tłumaczy nasz Czytelnik.

Sami swoje chleby wypiekają też: Jolanta Jaschke, Elwira Rambiert, Monika Kida.

Mocno krytycznie nastawiony do jakości puckiego pieczywa jest natomiast Dobry Wujek:

- Nie ma w Pucku piekarni z dobrym chlebem - przekonuje na naszym fanpejdżu. - U Hoffmana popsuł się o 100 procent, od dwóch miesięcy nie kupuję chleba, piekę sam.

W komentarzach oberwało się też piekarni w Karwi

Mniej wina w Europie

Wideo

Komentarze 2

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

p
piekarz
Piekarnictwo jak inne branże rozwija się pod względem technologii i techniki, nie można tego uniknąć, są duże zakłady produkujące tony pieczywa i są też małe piekarnie które produkują pieczywo metodami tradycyjnymi. Jedni i drudzy mają zysk i mają swoich klientów. Piekarnictwo tradycyjne wymaga od piekarza znajomości ręcznej obróbki ciasta, kiedyś ktoś powiedział ten chleb jest codziennie inny :) zależy jak się czuje piekarz, piekarnictwo masowe to już wyższy poziom tu trzeba znać po pierwsze zasady dozowania cementu i piasku oraz obsługę betoniarki. W rankingu nie wspomniano o piekarni w Minkowicach bardzo dobre pieczywo, piekarni Połchowo też dobre wypieki. Każda piekarnia ma inne receptury, jedni używają polepszaczy inni mówią że nie dają nic. Piekarz kupując pieczywo widzi od razu czy w danym produkcie jest polepszacz czy go nie ma, wiadomo że bułka żytnia nie będzie wysoka a chleb 0,5kg nie będzie wielkości 1kg. Trzeba też spojrzeć na to czy pieczywo nie jest mrożone! to już nie jest tradycja piekarnictwa. Ale jest wolny rynek i każdy ma prawo wyboru, jeden woli taki a drugi inny. Pozdrowienia dla wszystkich piekarzy tych przez duże P
M
Mira Łoniewska
Ciekawe, że nikt nie wspomniał o wspaniałym pieczywie z Piekarni w Minkowicach. Będąc w Dębkach latem zawsze kupuję tam chleb, bułki. Są przepyszne. Polecam. Od Konkela tylko drożdżówki i ciasta pyszne.
Dodaj ogłoszenie