Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Pierogi z białą kapustą według Ewy Wachowicz. Nietypowy i niezwykle prosty farsz rozpływa się w ustach

Anna Moyseowicz
Anna Moyseowicz
Pierogi z białą kapustą mają niezwykle prosty skład.
Pierogi z białą kapustą mają niezwykle prosty skład. freeskyline/Getty Images
Delikatne, sycące i składające się z zaledwie kilku składników – pierogi z białą kapustą według Ewy Wachowicz to propozycja dla tych, którzy lubią tradycyjne smaki. Nie jest to danie tak popularne w całej Polsce, jak pierogi ruskie czy z mięsem, lecz warto ich spróbować. Sprawdzą się na obiad, ale też zaskoczą gości podczas rodzinnego przyjęcia. Sprawdź przepis na pierogi z kapustą białą.

Spis treści

Pierogi z białą kapustą według Ewy Wachowicz są proste w wykonaniu, tanie i idealne na chłodne, jesienne dni. Do wykonania farszu potrzebne są przede wszystkim biała kapusta i cebula, a ciasto na pierogi wykonuje się w tradycyjny sposób. Takie połączenie nie może się nie udać!

Pierogi ze słodkiej kapusty – przepis Ewy Wachowicz

Liczba porcji: ok. 5 - 6 porcji
Czas przygotowania: ok. 1 godziny 30 minut
Stopień trudności: średni

Czytaj też: Ciasto na pierogi jak u babci. Przepis na tradycyjne ciasto na co dzień i na Boże Narodzenie. Dwa składniki są najważniejsze

Składniki

Ciasto na pierogi:

  • 0,5 kilograma mąki,
  • 100 mililitrów ciepłej wody,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżka oliwy.

Farsz:

  • 1/4 główki białej kapusty,
  • 1 cebula,
  • 5 łyżek masła klarowanego,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • sól,
  • pieprz.

Dodatkowo:

  • cebula zrumieniona na maśle

Jak zrobić pierogi z białą kapustą według Ewy Wachowicz?

  1. Mąkę należy przesiać na stolnicę i dodać wrzątek, mieszać nożem.
  2. Wbić jajko i dolać oliwę. Posiekać nożem i dobrze wyrobić.
  3. Przykryć ciasto miską i odstawić.
  4. Kapustę posztakować, a następnie obgotować. Wystudzić ją i odcedzić.
  5. Cebulę drobno pokroi i podsmażyć na maśle. Dodać do niej kapustę. Smażyć i doprawić.
  6. Ciasto podzielić na kawałki i rozwałkować. Wycinać szklanką krążki.
  7. Na kawałki ciasta nakładać farsz i sklejać.
  8. Pierogi gotować partiami w posolonym wrzątku.
  9. Po wypłynięciu pierogów, gotować je jeszcze przez około minutę.
  10. Pierogi przekładać do miski z zimną wodą i odcedzać.
  11. Przekładać na półmisek i polać zrumienioną cebulą.

Ewa Wachowicz od lat związana jest z gotowaniem

Kariera Ewy Wachowicz rozpoczęła się od wyborów miss. Wygrała konkurs na Miss Małopolski, a w 1992 roku Miss Polonia. W konkursie Miss World otrzymała tytuł III wicemiss świata.

Wachowicz otrzymała propozycję sekretarza prasowego rządu Waldemara Pawlaka, którą przyjęła.

Pracowała niemal 24 godziny na dobę i udowodniła, że do polityki informacyjnej rządu wnosi nie tylko nienaganną figurę (podczas pracy za biurkiem przytyła zresztą 5 kilogramów...) i szeroki uśmiech, ale także zupełnie nową jakość – media w końcu zauważyły, że nie jest tylko „mikrofonem na długich nogach”. Z URM-em rozstała się wraz z dymisją gabinetu – podaje strona ewawachowicz.pl.

Młoda miss otrzymała pracę jako spikerka w stacji Polsat i prowadziła program „100 procent dla stu”. Kolejno założyła własną firmę Promiss, zostając tym samym producentką telewizyjną. To właśnie ona wyprodukowała „Podróże kulinarne Roberta Makłowicza”. Przez dwa lata prowadziła program o przygotowywaniu deserów „Domowa kawiarenka”. Jest producentką i prowadzącą program „Ewa gotuje”, gdzie dzieli się przepisami, tłumacząc jak wykonać różnorodne dania.

Poznaj przepisy sławnych kucharzy

Materiały promocyjne partnera
od 18 latnarkotyki
Wideo

Jaki alkohol wybierają Polacy?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Pierogi z białą kapustą według Ewy Wachowicz. Nietypowy i niezwykle prosty farsz rozpływa się w ustach - Strona Kuchni

Wróć na puck.naszemiasto.pl Nasze Miasto