Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Wybieramy Mistrzów Smaku! Poznaj liderów plebiscytu w powiecie puckim

P. Niemkiewicz, K. Hoffman
Tawerna Strand w puckim porcie rybackim - aby oddać na nią głos (Restauracja Roku) wyślij SMS pod nr 72355 o treści R.237
Tawerna Strand w puckim porcie rybackim - aby oddać na nią głos (Restauracja Roku) wyślij SMS pod nr 72355 o treści R.237
Mistrzowie Smaku ruszyli pełną parą. W powiecie puckim nie brakuje miejsc, które kulinarnie wybijają się ponad przeciętność A Pucki Strand, kucharz kulturysta i kelnerka z Winiarni.

Trwa największy gastronomiczny plebiscyt na Pomorzu. „Dziennik Bałtycki” zaprasza wszystkich do tego, by docenili najsmaczniejsze miejsca, najbardziej utalentowanych kucharzy oraz sympatyczne i profesjonalne kelnerki.

W wakacje nie trudno wytypować miejsca, w których smacznie zjemy. Doskonałym tego barometrem jest ilość klientów i brak wolnych stolików. Turyści mają w czym wybierać. Pierwszy tydzień głosowania pokazał, że jest restauracja z ogromnym potencjałem i znakomitą lokalizacją, która zgłasza swoją kandydaturę do zwycięstwa w swojej kategorii. Mowa o Tawernie Strand od kilku lat urzekająca swoich gości innowacyjnym podejściem do kuchni regionalnej.

- Atuty naszej Tawerny to bliskość zatoki, cisza, portowy klimat, ale też niepowtarzalny smak - mówią w Strandzie.

A tego tutaj nie brakuje. Już legendą obrosła sałatka z pieczonym łososiem na sałatach z majonezem aioli. W ofercie znaleźć można także ogromny wybór browarów - i to nie tych znanych z telewizyjnych reklam.

Kucharz i kelnerka

W kategorii Kucharz Roku na czoło wysunął się młody miłośnik gastronomii z Helu. Alexander Romero Komorowski w kuchni czuje się jak ryba w wodzie. Na co dzień pracuje w Restauracji Lwia Jama i pizzerii Mamma Mia w Helu. W branży nieustannie od czterech lat.

- Zacząłem na poważnie gotować jeszcze przed ukończeniem osiemnastki - mówi Alexander, dziś 21-letni szef kuchni. - Przeszedłem wszystkie szczeble. Od pomocy kuchennej i zmywaka, po zarządzanie zespołem i serwowanie dań.

Jego specjalnością jest kuchnia europejska, a daniem popisowym pasty i mięso. - Robimy dobrą pizzę i wołowe steki. Wszystko wedle życzenia i upodobania klientów - tłumaczy helski kandydat do tytułu. Jego zdaniem trzy najpotrzebniejsze cechy w tym zawodzie to: pokora, cierpliwość i sumienność. Bez tego trudno odnaleźć się w kulinarnych zakamarkach.

Co ciekawe, po pracy wraca do domu i... gotuje, bo po prostu kocha to robić. Oprócz tego Alexander Romero Komorowski interesuje się kulturystyką i obecnie przygotowuje się do mistrzostw Polski juniorów. - To druga pasja, w której się realizuję - mówi.

Wśród Kelnerek Roku w czołówce stawki znajduje się Żaneta Dyrdaś (Winiarnia z Juraty).

Na drugiej pozycji w środowe popołudnie uplasowała się Patrycja Paruch (Restauracja Kutter z Helu). Za nimi Izabela Zacharyasz (Restauracja Hotel Wieniawa z Rekowa Górnego).

od 12 lat
Wideo

echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na puck.naszemiasto.pl Nasze Miasto